Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.L. Schoolland

Dappere Dries, druk 1, 46 blz.
prijs f 0,80; gebonden; jongensboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Dries heeft een jong poesje. Met twee vrienden loopt hij door een verboden laantje, vindt een kaal eekhoornjong en krijgt een pak slaag van boer Sant. Vader vertelt hem, dat boer Sant verbitterd is, doordat zijn vrouw en dochtertje verongelukt zijn. Als de boer jarig is, mag Dries hem een bos rozen brengen. Dan verandert de boer: Dries krijgt er nog een jonge hond bij. Strekking: Liefde voor plant en dier, de schoonheid in Gods schepping. Maar ook hoe liefde een hard mensenhart week maakt.
Conclusie: Een aardig boekje, al is Dries wel wat geïdealiseerd. Ook is de taal van vader over planten enz. wat erg "wijs" (b.v. de schepping is "doelmatig"). Toch een echt jongensboek, leerzaam over natuur en zonde.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
J.L. Schoolland

Dappere Dries, druk 1, 46 blz.
Als Dries met zijn twee vriendjes door het verboden laantje van boer Sant gaat, zo vertelt J.L. Schoolland in Dappere Dries, vindt hij daar een eekhoorntje. Op zijn vlucht voor de boer verliest hij het echter. Alleen gaat hij dan terug en wordt door de boer op een pak slaag onthaald. Thuis wordt het eekhoorntje door poes, die juist één kleintje heeft, opgevoed. Vader vertelt Dries hoet het komt dat boer Sant zo verbitterd geworden is. Spontaan gaat Dries hem op zijn verjaardag bloemen brengen. Een boekje waarin de naastenliefde hoogtij viert, nu en dan wel wat zwaar godsdienstig. Aanvaardbaar is het echter wel. (geb. f 0,80)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.