Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronWim Wijnands

Beweging om een driewieler, druk 1, 53 blz.
8 t.d.t., G.K.C.B., J. 8-10 j. Steven Havinga is de zoon van een kunstschilder. Hij woont in een schuit en bewondert het werk van zijn vader. Hij is enigszins heetgebakerd, maar heeft een goed hart. Daarbij weet hij van wanten, immers hij helpt z'n vader tijdens de storm een nieuwe kabel aan te leggen om de woonschuit op haar plaats te houden. Er komt een nieuwe leerling in de klas, die tengevolge van "kinderverlamming" invalide is. De hele klas streeft ernaar de nieuweling, Gert Bakker, te helpen: ze brengen hem geregeld van en naar school. Dan begint Steven een actie om voor Gert een ziekenwagentje te kopen. De meester stemt er mee in en geeft leiding. Ieder gaat aan 't werk, b.v. met "een heitje voor een karweitje". Steven heeft heel wat bij elkaar, maar eens verloor hij in het donker zijn portemonnee. En dan is het Gerts vader die haar vindt en aan Steven terugbezorgt. Tegen Sinterklaas hebben ze een wagentje gekocht en op die belangrijke dag brengen ze het naar Gert. Wat een vreugde! De hele klas kwam kijken. Een goed boekje. Het verhaal is vol afwisseling. Het leest prettig en heeft een goede tendens. Het is eenvoudig uitgevoerd en de tekeningen zijn goed. De strekking is: Christen-zijn met de daad, net zo goed als met het woord. Daarbij wordt de Naam van de Heiland niet verzwegen. Er worden frisse karakters in getekend en voor evangelisatie-doeleinden is het zeer geschikt. Blz. 18, vierde regel v.o. staat: scherpen stenen, moet zijn scherpe stenen. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Wim Wijnands

Beweging om een driewieler, druk 1, 53 blz.
prijs gecartonneerd f 0.95; jongensboek.
Inhoud: Gert Bakker, die kinderverlamming heeft gehad, komt op een nieuwe school. De jongens en meisjes van zijn klas brengen door allerlei karweitjes te verrichten, geld bijeen voor een driewieler voor Gert. Op Sinterklaasavond wordt deze driewieler door de hele klas bij Gert gebracht. Strekking: Gezonde kinderen moeten hun zieke en gebrekkige naasten niet vergeten, maar iets voor hen doen.
Conclusie: Wel wat "afgezaagd" gegeven. Toch wel aardig geschreven. Het verhaal zal jongens van 8 à 9 jaar wel boeien. Goede strekking. Mooie illustraties van Hein Kray.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.