Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Piet Worm

De Heilige Schrift, 3 delen, druk 1, 360 blz.
Vervolgens bespreken we het eerste der drie delen van de Heilige Schrift voor kinderen verteld, door de auteur en illustrator Piet Worm. Het is een luisterrijke uitgave met kleurig plaatwerk, die tegelijk in een soort katholieke en protestante editie verschijnt, welk verschil overigens hoofdzakelijk schuilt in de namen. In dit eerste deel - Genesis tot en met Jozef - vertelt de schrijver uit het bijbelverhaal, in eenvoudige waardige taal, die nooit ontaardt in een kindertaaltje en vaak aansluit bij de gewijde tekst. Enkele detailbezwaren zijn er wel: op de Messias is slechts één toespeling; de beroemde Maria-plaats in Genesis ontbreekt, God wordt min of meer voorgesteld als een knorrige opa. Een groter probleem zijn de overigens levendige en geestige illustraties: de eerste mensen verschijnen in een realistisch naakt. Hoe we hierover moeten oordelen hangt af van de geldende normen van kiesheid. In het bij ons gangbare milieu en de bij ons gangbare opvoedingsmethode lijken ons die normen over het algemeen nog van dien aard, dat we de naaktstudies als onpaedagogisch moeten verwerpen, hoewel er ongetwijfeld gezinnen zullen zijn waar het boek geheel op zijn plaats is. (geb. f 8,90);

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.

Piet Worm

De Heilige Schrift, 3 delen, druk 1, 360 blz.
In het tweede deel van De Heilige Schrift voor kinderen verteld heeft Piet Worm de bezwaren tegen Deel I opgeheven: ook de Messiaanse gedachte spreekt erin en Israël wordt duidelijk getekend als volk Gods, al blijft de reden van de uitverkiezing ietwat vaag. Niet alleen de kinderliteratuur, ook de iconografie zelf wordt weer verrijkt met hartveroverende bijbelse platen, die in de rijkste kleuren echt iets vertellen, zoals kinderen het graag zien en zoals het hoort bij een verhaal. De tekst van dit deel, dat als ondertitel draagt "Exodus, ofwel de uittocht uit Egypte met de verdere verhalen uit het Oude Testament" lijkt iets moeilijker dan die van het voorgaande, mede uit de aard van het verhaalde, maar steeds is de juiste toon getroffen: waardig, simpel, vrijwel nergens kinderachtig. Dit kostelijk boek is een feest voor jong en oud. (geb. f 8,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.

Piet Worm

De Heilige Schrift, 3 delen, druk 1, 360 blz.
Met het derde deel van De Heilige 4660 Schrift voor kinderen verteld heeft Piet Worm de prachtige trilogie voltooid. Meer dan in de voorgaande delen bespeuren we in "Het Nieuwe Testament, ofwel het leven van Jezus, de Zoon van God" een zekere tweeslachtigheid: men heeft blijkbaar geen der delen van de "gescheurde christenheid" voor het hoofd willen stoten. Het gevolg is o.a. dat aan Jezus' Moeder niet de plaats wordt ingeruimd die haar eigenlijk toekomt, ook in een bijbelverhaal. We geven toe dat de opgave heel moeilijk was en hebben verder alleen maar lof voor de heerlijke "primitiviteit", de kostelijke satiren, de kleurenweelde en vooral het dragende idee: "Houd van je naaste evenveel als van jezelf", een idee dat goed is volgehouden. Nogmaals, een feest van een boek! (geb. f 8,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.