Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



D. Menkens-van der Spiegel

De N.V., druk 1, 126 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 12-16 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: "De N.V." beteekent: "De Nijvere Vier" (later Vijf). 't Is een handwerkclubje, dat dezen naam draagt en dat bestaat uit vier stadsmeisjes, waarbij later een dorpsmeisje komt. Die vier meisjes begrijpen maar niet, dat het dorpsmeisje zoo tegen hun dienstbode opziet en er zooveel over spreekt. Ze komt daardoor in ruzie met de vier stadsmeisjes. Maar het slot is, dat ze samen iets voor Ger, de dienstbode, maken. Algemeene op- of aanmerkingen: De meisjes zullen dit boek wel aardig vinden, al gebeurt er nu juist niet zoo heel veel in. Het boek wil de meisjes leeren, dat ze niet minachtend op een "meid" behoeven neer te zien.
Conclusie: Matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
D. Menkens-van der Spiegel

De N.V., druk 1, 126 blz.
Dit boekje munt uit door een origineelen titel. Als het waar is, dat het vinden van het begin en het slot de grootste moeite oplevert, dan heeft de auteur een eervolle vermelding verdiend voor den aanhef. Die kon niet beter zijn geweest. Vier meisjes van de 1e klas H.B.S., Cor, Carla, Bets en Hannie komen elken Woensdagavond samen om handwerkjes te doen. Carla's vader heeft ze daarom de N.V. (Nijvere Vier) genoemd. Een meisje, van buiten in de stad gekomen, Leens Alders, word ook leerlinge der H.B.S.; sluit vriendschap met de aardige, hartelijke Hannie; en als blijkt, dat zij prachtig kan handwerken en een doos vol mooie patroontjes heeft, wordt ook zij lid van N.V. (dat ook immers wel Nijvere Vijf kan beteekenen). Ger, het dienstmeisje van mevr. Alders, is in dit werk eigenlijk de knapste van allen. De patronen zijn van haar afkomstig, maar de meisjes, nogal nuffig, trekken voor "een dienstmeisje" den neus op. Leens kan dat niet hebben; het gevolg zijn kleine ruzietjes. Zelfs wordt eens de vriendschap verbroken, maar de verstandige taal van Hannie's vader overtuigt de meisjes van haar ongelijk en brengt de zaak weer in 't reine. Als later Cor in haar mooie nieuwe jurk een groote winkelhaak haalt, stopt Ger die zoo netjes, dat allen er van overtuigd zijn: "Ger is de knapste" en wordt, ook aan Ger, schuld beleden. - Op zichzelf is "De N.V." een aardig boekje. Voor onze Christelijke gezinnen is het zeker bruikbaar. Maar het geestelijk element is zeer zwak. Het bepaalt zich tot een zich schuldig voelen voor God van het buitenmeisje, omdat ze niet gezegd heeft, dat de patronen van "Ger" waren; en tot haar gebed, dat de zaak in orde mocht komen. De scheur in de jurk brengt dan uitkomst. Voor de Evangeliseerende Zondagsschool is het boekje eigenlijk niet geschikt. We blijven de plaatjes van Annie v.d. Ruit te grof vinden. Ofschoon we de uitdeeling van dit boekje niet durven ontraden (daarvoor heeft het te goede qualiteiten!) krijgt onze aanbeveling door de daareven genoemde aanmerkingen het adjectief "matig".

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1933

D. Menkens-van der Spiegel

De N.V., druk 1, 126 blz.
De N.V. was een clubje van 4 vriendinnetjes, die veel met elkaar handwerkten. Een nieuweling komt er bij. 't Is Leens Alders, die van 'n dorp naar de stad is verhuisd. Het botste wel eens tusschen de stadsche dametjes en 't eenvoudige dorpsmeisje. Een handwerkpatroontje, dat Leens van hun dienstbode had gekregen, zou door de meisjes van de club nagemaakt worden, maar deze kwamen eerst later te hooren, dat 't van de dienstbode was, en toen bedankten ze er voor, het te maken. Dit werd oorzaak van verwijdering tusschen de 4 meisjes en Leens. Leens beschuldigt zich er van, dat ze 't eerder had moeten zeggen, dat hun dienstmeisje zoo knap in handwerk was. Na veel getwist komt alles nog in orde en blijft 't de N.V. = de nijvere vijf. Een echt meisjesboek, dat wel met genoegen zal gelezen worden. Dat trotschheid tot veel kwaad aanleiding geeft, is wel duidelijk geteekend. Een enkel gedeelte leek me wat langdradig. Voor 11 tot 13 jaar. Aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933