Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Wieland Wouters

De Uilenhoeve, druk 1, 141 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 15 t.d.t. De heer Wouters zorgt voor een gevarieerd menu, want dit dikke best geïllustreerde jongensboek biedt den lezers afwisseling genoeg. Jaap Vermeer en zijn vriendje Jan Jonker zijn een paar echte Hollandsche jongens. In hun vrijen tijd bedrijven ze allerlei kattekwaad, zwerven door veld en bosch, doen ondoordachte dingen, komen af en toe bijna met de politie in aanraking, maar blijven onder alles eerlijk en rondborstig. Ze hebben veel last van een paar gemeene jongens, Klaas Vogel en z'n vriendje Gert van Dijk, die hen op allerlei wijze plagen. Moeder Vermeer weet echter veelal de drift en de zucht tot vergelding, die telkens in Jaap opkomt, met Gods hulp te bezweren. „Mij is de wrake, Ik zal het vergelden" is de les, die ze haar zoontje leert. Aan 't slot van 't verhaal redt Jaap z'n vijand Klaas uit het water, terwijl hij er zelf nauwelijks het leven afbrengt. Door dit alles zijn nog heengeweven allerlei avonturen, o.a. met Jilles den knecht en met een strooper en zijn handlanger. De strekking van dit verhaal is zuiver Christelijk: Heb uw naaste lief, zelfs al is hij uw vijand. Het hoofdstuk: „De les begrepen" spreekt in dit opzicht zeer duidelijke taal. We hebben lof voor de goede bedoelingen; we apprecieeren den vlotten vertelstijl; we prijzen de illustraties; we geven een 10 voor de compositie van de bandteekening van dit bijzonder dikke boek. Hoe jammer, dat we bij al deze goede dingen onze afkeuring moeten uitspreken over het feit, dat er zoo veel kattekwaad gebeurt. Hier heeft de auteur zeer overdreven. Een kleiner bezwaar achten we, dat de gesprekken soms teveel in boekentaal worden gevoerd (b.v. blz. 179-180). („Uw wil geschiedde" op blz. 181 heeft een d te veel). Afgezien van deze twee posten op de debetzijde achten we de creditzijde van dien aard, dat de balans naar den goeden kant doorslaat. Daarom geven we aan „de Uilenhoeve" onze aanbeveling mee.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

Wieland Wouters

De Uilenhoeve, druk 2, 141 blz.
prijs f 2,50 gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Van de Uilenhoeve staat nog slechts een schuur, die het eigendom is van Jaaps vader. Een stroper maakt van deze schuur gebruik, dit ontdekken Jaap en Jan. Vogel steekt deze schuur in brand en noemt als de aanstichter van deze brand Jan. Maar al gauw wordt Vogel zelf gearresteerd, waarna de onschuld van Jan aan het licht komt. Jaap maakt zich daarna nog bijzonder verdienstelijk door Klaas van de verdrinkingsdood te redden, wat voor hemzelf niet zonder gevaar blijkt te zijn.
Conclusie: Een heel mooi spannend boek, dat de jongens met zeer veel genoegen zullen lezen. Een goede strekking heeft dit boek, het leert ons de Bijbelse boodschap in praktijk brengen, dat we zelfs onze vijanden lief zullen hebben. Voor de Kerstuitdeling bijzonder geschikt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Wieland Wouters

De Uilenhoeve, druk 3, 141 blz.
prijs gebonden f 2,65; jongensboek, leeftijd 10 jaar en ouder.
Inhoud: Jaap en Jan zijn goede vrienden, maar ze kunnen het niet goed vinden met Klaas van de stroper Vogel. Dat geeft allerlei verwikkelingen rondom een oude schuur van de Uilenhoeve. Totdat ze tenslotte door een ernstig ongeval elkaar mogen vinden en zo eindigt deze geschiedenis toch goed.
Conclusie: Een geschikt boek, dat de jongens graag zullen lezen. Goed en spannend geschreven. In het begin een beetje verwarrend. Maar het is een levendig boek, vol afwisseling. Een christelijk boek, dat ongetwijfeld ook opvoedkundige waarde heeft.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.