Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Ina van Veen-van der Vlies

De Valckeniertjes, druk 1, 192 blz.
prijs f 1,25; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Dit boek beschrijft de verschillende lotgevallen van een groot gezin. Strekking: Goed christelijk gezinsleven.
Conclusie: Dit boek is een pocket-uitgave. Aardig voor meisjes. De minimumleeftijd is echter 15 á 16 jaar. Het boek is zeker niet geschikt voor kinderen van de Zondagsschool. Daarom wel aanbevolen, maar niet voor onze kinderen,
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Ina van Veen-van der Vlies

De Valckeniertjes, druk 1, 192 blz.
Ook de meisjes zullen iets van hun gading kunnen vinden in de "Mei-Pockets". Een sympathiek gezinsverhaal bijvoorbeeld, in het zesde nummer: De Valckeniertjes, geschreven door Ina van Veen-Van der Vlies. Het kan beschouwd worden als een vervolg op "Moedertje Miep", nummer 4 van de "Mei-Pockets". Het zijn levensechte karakters die hier geschilderd worden: Miep met haar liefde voor tekenen en schilderen, die zo vaak in moet springen als hulp in het grote huishouden; Jan met zijn godsdienstige moeilijkheden; Letty, die - vlot en knap als ze is - een beetje over het paard getild is; Anke die moeite heeft met de studie, maar toch zo graag het gymnasium wil volgen, en tenslotte de kleintjes. Het gezin maakt een crisis door, maar op het einde laten we alle gezinsleden achter op weg naar een gelukkiger leven. Geschreven in overtuigd protestants-christelijke geest. (f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.

Ina van Veen-van der Vlies

De Valckeniertjes, druk 2, 192 blz.
prijs f 1,50 pocket; meisjesboek.
Inhoud: Vader Valckenier is bouwkundig ingenieur. Moe is van adel. Er zijn acht kinderen. Financiële zorgen zijn er niet. De grotere kinderen bezoeken het gymnasium of de H.B.S. Jan studeert in Delft. In het gezin heerst een harmonische, christelijke sfeer. Natuurlijk zijn er de grotere en kleinere zorgen van ieder van de leden van het gezin. Uitvoerig wordt daarover verteld. Strekking: Van adel zijn is niet belangrijk, zieleadel bezitten is meer. Kinderen Gods zijn Koningskinderen. Een christelijke opvoeding is kostelijk, maar onvoldoende. Door ervaring weten een kind Gods te zijn is nodig.
Conclusie: Een kostelijk boekje van een schrijfster, die blijkbaar de kunst verstaat te schrijven voor oudere meisjes met middelbare schoolopleiding. Voor onze Zondagsschoolkinderen niet geschikt, mede doordat het een pocket-uitgave is.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
Ina van Veen-van der Vlies

De Valckeniertjes, druk 2, 192 blz.
De Valckeniertjes door Ina van Veen-van der Vlies. Belevenissen van acht Valcke-niertjes, waarbij het oudste meisje Miep de hoofdrol speelt. Zij heeft schildertalent, maar doordat moeder zwak is, wordt haar aandacht voornamelijk door het gezin opgeëist. Natuurlijk veroorzaakt dit allerlei spanningen in Mieps persoonlijk leven en tussen de gezinsleden. Het boek ademt de wat zoetelijke sfeer van een christelijk gezin uit de dertiger jaren, maar het laat zich toch nog prettig lezen. (f 1,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1965-66

Open IDIL-Gids.