Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P.A. de Rover

De Waterreus, druk 1, 109 blz.
G. K. C. 0. 3 z. p. 75 cent. Dit boek is bekroond met den eersten prijs, Prijsvraag 1934, uitgeschreven door de Uitgevers. Bijzonder mooi is de inzet; de dertienjarige Otto redt zijn over boord gevallen zusje van een zekeren dood. Trouwens heel dit boek van schippersleed en schippersvreugde in crisistijd is knap geschreven. De Waterreus is de naam van een schip, dat op onze rivieren en getijdenwateren vaart. Vader Van Ingen en Otto zijn zoon van 13 j. genieten van het schip en hun bedrijf. Ze zijn er één mee; vooral Otto gaat er in op, trouwens de heele familie. Ze zijn als samengegroeid met de Waterreus. 't Is echter moeilijk om geregeld vracht te krijgen, wegens den slappen tijd. 't Schip is nog niet vrij; er rust nog hypotheek op. Telkens als vader naar de beurs gaat, wordt hem aangeraden zich een motor aan te schaffen; hij krijgt daardoor veel eerder vracht. Maar vader wil zijn schuld niet grooter maken. Tot een vriend bij hem komt en hem geld ervoor aanbiedt. Rente behoeft niet te worden betaald en vader lost maar af, wanneer hij kan. Dat voorstel kan vader niet weigeren. Op 'n avond komt er een heer en biedt vader een geregelde vaart aan als hij ook op Zondag varen wil. Daar bedankt Van Ingen echter voor. Dat mag hij niet doen. Hij krijgt geruimen tijd bedenktijd. De nood begint meer en meer te nijpen en als de deurwaarder komt en dreigt met inbeslagname, wanneer de schipper zijn verplichtingen niet na komt, wordt het hem bang om 't hart. Otto knielt voor zijn kooi in 't donker en vraagt om uitkomst; hij smeekt lang en vurig. Vader maakt echter den moeilijken gang naar het bureau van den directeur en biedt zich aan; hij zal, indien het moet, ook op Zondag varen. Moeder bidt: "Heere, als het zonde is voor U, wil met ons niet in 't gericht treden." Nu zijn ze weer langen tijd in de verdiensten. In den Kerstnacht komt er storm en vader slaat over boord, maar wordt gelukkig gered. Dan gaat vader naar den directeur voor wien hij gevaren heeft en hij weigert het contract te vernieuwen; hij mag niet langer op Zondag varen. 't Spijt den directeur, want Van Ingen is een flinke schipper. Hij opent een beurtdienst op Dordt en er schiet nog genoeg geld over voor het dagelijksch brood en voor de aflossing van schulden. De jongens zullen intens met de schippersavonturen meeleven. Want het boekje pakt in zeer sterke mate. Dat de schipperstermen in noten worden opgehelderd, verdient lof. Het rotsvaste Godsvertrouwen van de Moeder blinkt in alles door. Ook de levensernst van Otto doet sympathiek aan. De illustraties wedijveren met den inhoud. We vinden "de Waterreus" een prachtboek!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

P.A. de Rover

De Waterreus, druk 1, 109 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 12-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Dit boek vertelt ons van het schippersleven. Otto van Ingen is een schipperszoon. Hij geniet het blijde, heerlijke schippersleven aan boord van de Waterreus, met zijn ouders en zijn zusjes. Dan komen de zorgen. Geen vracht, dus geen eten. Zelfs niet als vader een motor in zijn zeilschip heeft laten bouwen. Vader kan vast voor een fabriek gaan varen, op voorwaarde, dat hij, zoo noodig, ook 's Zondags vaart. Hij weigert, omdat hij een vermaak heeft in Gods Wet. Dan stijgt de nood. Het schip zal voor schuld verkocht worden. Dan gaat vader varen voor de fabriek, ook 's Zondags. In een bangen stormnacht op de Oosterschelde slaat Vader over boord. Moeder redt hem. Ook brengt ze het schip in behouden haven, dwars door de hooge zeeën. Vader heeft een hersenschudding. Hij herstelt. En nu besluit hij 's Zondags niet meer te. varen. Dan liever geen brood. Doch God zorgt. Vader opent een beursdienst tusschen Rotterdam en Dordt. En de Heere doet het brood niet ontbreken. Algemeene op- of aanmerkingen: Geen wonder, dat dit schoone boekje, waarvan de schrijver op meesterlijke wijze toont, het water en het schippersleven grondig te kennen, met een eersten prijs is bekroond. Voor 12-14 jarigen een prachtboek. Gezond Christelijk.
Conclusie: warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
P.A. de Rover

De Waterreus, druk 3, 87 blz.
Prijs f 1,20; gebonden; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek. Strekking: Door verschillende wederwaardigheden moet de schipper van Ingen van "De Waterreus" leren op God te vertrouwen.
Conclusie: Geschikt voor uitdeling op de Z.S. De vele scheepstermen vermoeien. Jammer is dat de kinderen "je" zeggen tegen de ouders.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
P.A. de Rover

De Waterreus, druk 4, 87 blz.
prijs f 1,30; gebonden; jongensboek, 10 jr.
Inhoud: Schippersleven. Komen moeilijke tijden. Geen vracht. Vader krijgt dan aanbod van directeur van fabriek. Ook op Zondag varen. Vader neemt dit aanbod niet aan; maar ten einde raad na enige tijd wel, gedwongen door armoede. In een storm wordt vader ternauwernood gered. Daarna is het ook uit met varen op Zondag. Vader begint een beurtdienst op Dordrecht. Strekking: Godsdienstige strekking. Wie het met God waagt door alles heen en in Zijn wegen wil wandelen, zal ondervinden, dat de Heere voorziet.
Conclusie: Heel goed boek. Godsdienstige en opvoedkundige waarde!
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.