Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



L. Janse

De avonturen van Bart, druk 1, 66 blz.
Gebonden, verscheidene leuke zwart-wit tekeningen, leeftijd: 8-12 jaar, geschikt voor jongens en meisjes. Prijs: f 9,05.
Inhoud: Hoofdpersoon is de 75-jarige vrijgezel Bart, die heel alleen - ver van het dorp - in een eenzaam en bouwvallig huisje woont. Toch beleeft hij nog wel het een en ander. Zigeunervrouwen komen brutaal, bij hem binnen en willen verschillende dingen meenemen. Een andere keer wordt zijn mooie oude Statenbijbel gestolen, met daarin verborgen verscheidene bankbiljetten van duizend gulden. Samen met zijn nicht Janna vindt hij de gestolen Bijbel gelukkig terug in een antiekwinkeltje in de stad. Met behulp van de politie krijgt hij deze terug en zijn spaargeld blijkt er dan nog in te zitten ook. Nog meer avonturen beleeft hij, maar tenslotte brandt zijn huisje af en gaat hij bij Janna wonen.
Conclusie: Hoewel dit over het geheel genomen wel een aardig boekje is, komen er toch enkele "grapjes" over een dominee en slapende ouderlingen in voor, waarvan ik me afvraag, of dit in een kinderboek nu wel verantwoord is. De stijl is vaak ook meer "grote-mensen" stijl dan "kinder"stijl. Tenslotte vermeld ik nog, dat dit boek in 1984 als stripverhaal verschenen is in het Reformatorisch Dagblad.
Eindoordeel: aanbevolen. W. Markus Krimpen a/d IJssel
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.