Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronK.S. Pomp

Bij oom en tante, druk 1, 32 blz.
G.K.O. 1 z.p. 23 t.d.t. Klein Keesje brengt den Zen Pinksterdag met Vader en Moeder bij Oom en Tante door. Het loopt een beetje mis met hem, eerst trekt hij in den tuin per ongeluk een plant uit den grond, dan maakt hij vlekken op het tafelkleed en ten slotte glijdt hij uit in de gang en stoot daardoor een palm om. Hij verstopt zich op de slaapkamer, waar hij na lang zoeken door Moeder wordt gevonden. Hij vertelt nu alles eerlijk. 's Avonds voor het slapen gaan praat Moeder nog eens ernstig met hem en zegt, dat hij aan den Heere ook altijd alles moet vertellen,en dat Hij hem dan om Jezus' wil vergeven wil. Dit verhaal voor de kleuters beoogt te leeren, dat verkeerde daden niet verborgen mogen worden. Wanneer wij ze belijden, wil God ze ons vergeven. Maar de stijl is wat hortend door de eindelooze rij van heel korte zinnetjes. De uitvoering is zeer goed. Alleen vragen we ons af, of de kleine teekeningetjes, die soms niet meer dan vignetjes zijn, niet te weinig zeggend en onbeduidend zijn. Niets dan een kinderkopje, een vaasje bloemen, een palmpot, een stuk goed op een waschlijn — lijkt te simpel. Overigens aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

K.S. Pomp

Bij oom en tante, druk 4, 32 blz.
G.K.O. 1 z.p. 23 t.d.t. Klein Keesje brengt de 2e Pinksterdag met Vader en Moeder bij Oom en Tante door. Het loopt een beetje mis met hem; eerst trekt hij in de tuin per ongeluk een plant uit de grond, dan maakt hij vlekken op het tafelkleed en ten slotte glijdt hij uit in de gang en stoot daardoor een palm om. Hij verstopt zich op de slaapkamer, waar hij na lang zoeken door Moeder wordt gevonden. Hij vertelt nu alles eerlijk. 's Avonds voor het slapen gaan praat Moeder nog eens ernstig met hem en zegt, dat hij aan de Here ook altijd alles moet vertellen, en dat Hij hem dan om Jezus' wil vergeven wil. Dit verhaal voor de kleuters beoogt te leren, dat verkeerde daden niet verborgen mogen worden. Wanneer wij ze belijden, wil God ze ons vergeven. Maar de stijl is wat hortend door de eindeloze rij van heel korte zinnetjes. De uitvoering is zeer goed. Alleen vragen wij ons af, of de kleine tekeningetjes, die soms niet meer dan vignetjes zijn, niet te weinig zeggend en onbeduidend zijn. Niets dan een kinderkopje, een vaasje bloemen, een palmpot, een stuk goed op een waslijn — lijkt te simpel. Overigens aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

K.S. Pomp

Bij oom en tante, druk 4, 32 blz.
Prijs f 0,35; slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, 6-9 jaar.
Inhoud: Kees, die met vader en moeder bij oom en tante op bezoek is, plukt bloemen en dat mag niet; hij maakt theevlekjes op het tafelkleed en dat mag ook niet; hij gooide een bloempot om en ook dat is niet geoorloofd. Hij kruipt van angst in bed; wordt eindelijk gevonden. Hij belijdt zijn kwaad en alles komt goed.
Conclusie: Een vlot verteld verhaaltje. De godsdienstige strekking is echter oppervlakkig. Er wordt over de dienst des Heeren op onwezenlijke wijze gesproken met de kleine Kees. Het boekje is mooi uitgevoerd.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
K.S. Pomp

Bij oom en tante, druk 5, 28 blz.
prijs 40 ct; in slappe omslag; geïll.; jongensboek, leeftijd 6 jaar.
Inhoud: Kees is met zijn vader en moeder rondom de Pinksterdagen bij oom en tante. Allerlei kleine ongelukken maakt hij mee, die hij meestal verzwijgt. Hij is zo bang voor straf, dat hij in bed wegkruipt. Na angstig zoeken vindt moeder hem. Thuis vertelt moeder hem de gelijkenis van de verloren zoon met een toepassing voor Kees. Strekking: Zeer kinderlijk is dit boekje geschreven. Er zit ook wel een godsdienstige strekking in. Op de noodzakelijkheid van eerlijk schuldbelijden wordt gewezen. Het kan wel aanbevolen worden voor de kleintjes. Het waarderingsoordeel ligt zo tussen aanbevolen en matig aanbevolen in!
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.