Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joh.H. Been

De avonturen van een stadhuisklerk, druk 2, 200 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 12-16 jaar. Omvang: 200 blz.; 2e druk. Met teekeningen van J.B. Heukelom. Prijs geb. f3.50. ingen. f 2.50.
Korte inhoud: Maarten Halfert, een wees, woont bij z'n grootvader en een lastige huishoudster. Hij is klerk op de secretarie, maar erg best gaat het daar niet met hem. In 'n kamer van 't stadhuis worden militaire kleeren bewaard en op 'n dag bekruipt Maarten de lust om eens in 'n soldatenpak rond te stappen. Hij neemt een pak en 'n paar schoenen weg en gaat er mee naar den archiefzolder. Daar wordt hij gestoord door den archivaris. Hij weet 't pak achter de boeken in 'n kast te verbergen, alleen z'n „kistjes" heeft hij nog aan en z'n eigen schoenen zitten in de kast die — secuur gesloten wordt. Nu komt hij in allerlei moeilijkheden. Om z'n schoenen terug te krijgen wordt hij ten slotte klerk bij den archivaris, bij wien ook tijdelijk een nichtje helpt. Deze vertelt Maarten zijn geheim en zij helpt hem. Bij 'n brand in de buurt van 't Stadhuis redt Maarten de archiefstukken en arresteert meteen nog een ontsnapten inbreker: daarna gaat hij naar Kampen en wordt militair.
Beoordeeling: Dit boek is buitengewoon spannend en boeiend geschreven. Iets positiefs-christelijks komt er niet in voor, maar evenmin 'n enkel woord, 'n uitdrukking, 'n voorstelling van zaken, die onze kinderen niet zouden mogen lezen. 't Is een prettig jeugdboek. Aanbevolen. P. de Zeeuw

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930