Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronDieuwke Winsemius

Dat valt niet mee, Carien!, druk 1, 75 blz.
10 t.d.t., G.K.C.B., M. 9-11 j. Carien en Cobi zijn twee vriendinnetjes. Ze spelen in de herfst op straat en vinden tussen bladeren een beursje met geld. De eerste gedachte is wat te kopen voor het geld, maar Carien bedenkt, dat ze het gevondene niet mogen houden, doch bij de politie brengen. Wanneer ze dat doen, blijkt, dat een oude dame het geld verloren heeft. De meisjes brengen haar het beursje en krijgen ieder een gulden als beloning. Op school is ook een plaagzieke jongen, Herman geheten. Bij een schoolonderzoek blijken zowel deze jongen als Carien niet geheel gezond te zijn: Carien moet enige tijd thuis liggen en Herman moet naar een sanatorium. De kinderen schrijven elkaar en Carien gaat meer sympathie voelen voor Herman. Van de dame, die het beursje verloren had, krijgt Carien een poesje. Ze beleeft zo van alles tijdens haar ligkuur. Na enkele maanden mag ze het bed weer uit en dan denkt ze: "Beter worden is reuzefijn, maar ziek zijn was niet eens zo erg." Er valt van dit boekje wel wat goeds te zeggen. Jonge meisjes zullen het met spanning lezen, want de belevenissen van de kinderen op school en thuis, worden boeiend beschreven. De kinderen zijn op een School met de Bijbel en als de klas wordt onderzocht op t.b.c. bidt de onderwijzer of de Here wil maken, dat alle kinderen goed gezond mogen blijken. Maar verder komt het niet. De Here Jezus wordt niet genoemd. Wij zoeken voor de zondagsschool lectuur, die positief spreekt over het Evangelie. Daarom kunnen wij het slechts matig aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

Dieuwke Winsemius

Dat valt niet mee, Carien!, druk 1, 75 blz.
Dat valt niet mee, Carien! door Dieuwke Winsemius laat de lezertjes eerst kennis maken met Carien Koning, haar thuis, haar schoolleventje en haar vriendinnetje Cobi. Bij een tuberculose-onderzoek op school blijkt Carien besmet te zijn; zij moet een hele tijd rusten. Natuurlijk valt haar dat zwaar, maar langzamerhand krijgt ze weet ambities. Iedereen helpt mee om haar het ziek-zijn wat lichter te maken. Carien krijgt een lief poesje en wint zelfs de tweede prijs in een grote opstelwedstrijd. Een gezond en opgewekt verhaal met een licht protestants tintje. Prettig geschreven en levensecht van inhoud. (geb. f 1,15)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1963-64

Open IDIL-Gids.

Dieuwke Winsemius

Dat valt niet mee, Carien!, druk 2, 75 blz.
prijs f 1,80 gebonden; meisjesboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: De kinderen uit de klas van Catrien krijgen een prikje. Twee kinderen blijken positief te zijn. Een van hen is Catrien. Ze moet maandenlang liggen. Dat valt niet mee. Toch houdt ze zich flink. Een opstelletje, dat ze tijdens haar ziekte schrijft, wordt beloond met de tweede prijs, een fototoestel.
Conclusie: Een nogal oppervlakkig boekje, dat toch genoeg stof bevatte om op kinderlijke wijze dieper in te gaan op wat ook in een kinderleven nodig is en geleerd kan worden. Overigens wel goed geschreven en een aardig verhaal. Maar om voor uitdeling op de zondagsschool te gebruiken kunnen we het niet aanbevelen.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
Dieuwke Winsemius

Dat valt niet mee, Carien!, druk 3, 75 blz.
prijs gebonden f 3,-; meisjesboek, leeftijd 8-10 jaar.
Inhoud: Twee vriendinnen, Carien en Coby, vinden een beursje. Ze gaan het aangeven op het politiebureau en brengen het terug aan een oude dame. Bij een t.b.-onderzoek op school blijkt Carien positief te reageren. Ze moet een jaar lang liggen, maar dan blijkt dat velen met haar meeleven. Bij een landelijke opstelwedstrijd wint ze een fototoestel.
Conclusie: Werkelijk een goed verteld boek. Goed van stijl en woordkeus. 't Godsdienstig element is er op zeer natuurlijke en ongekunstelde wijze in verweven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1972

Open Boekbeoordeling.