Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. Duyser

De chinese dolk, druk 1, 123 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 13-16 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Chineesche jongens in Holland, op Hollandsche scholen, hebben het dikwijls niet gemakkelijk. Zoo ook Si Kok Chun, de held van dit spannende verhaal, heeft van zijn klasgenooten, maar speciaal van Magere Gerrit, heel wat te verduren. Gerrit weet den Chineeschen knaap voor de oogen van zijn onderwijzers in een heel ongunstig daglicht te stellen, zoodat hij beschuldigd wordt van diefstal. De vader van Chun is uit China gevlucht, omdat hij als Christen daar niet kon blijven, maar Chun's liefste wensch is, eens terug te mogen gaan naar zijn geboorteland. Chun bemerkt, hoe het komt, dat Gerrit altijd zooveel zakgeld heeft; hij helpt de Chineezen in het smokkelen van opium, hoewel de jongen zelf niet precies weet, waarmee hij ze helpt. Op Kerstavond, terwijl Chun juist naar de Kerstfeestviering wil gaan, hoort hij hulpgeroep. Gerrit, die bezig was met zijn duister werk, heeft een ongeluk gehad, is in het water gevallen. En Chun? Hij bidt den Heere; Help me! "Hebt uwe vijanden lief" klinkt het in zijn binnenste. Hij springt in het ijskoude water, en redt den jongen, die hem altijd zoo plaagt. Zoo kon Chun de Kerstfeestviering niet bijwonen. Maar toch heeft de Heere hem een heel mooien Kerstavond gegeven. Algemeene op- of aanmerkingen; Onze jongens zullen genieten van dit spannende verhaal. Het is goed geschreven. Wat zullen ze met Chun, dezen dapperen Christenjongen, meeleven.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
A. Duyser

De chinese dolk, druk 1, 123 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 12 t.d.t. 60 cent. De omslag van dit mooie boek verraadt kunstenaarshand. Li Kok Chun is een Chineesche jongen, die op een school te Rotterdam gaat. Een andere jongen, magere Gerrit, tracht hem telkens een hak te zetten. Vader heeft thuis een Chineesche dolk, waarvan hij aan Chun alleen vertelt, dat hij eens daarmee iemand had moeten dooden. Hij had het niet gedaan, maar was uit China moeten wegvluchten. Hij is ook zoo zelfs voor de wraak niet veilig. Als Vader op een avond lang wegblijft, en het bericht komt, dat er een Chinees vermoord is, vreest Chun, dat dit zijn vader overkomen is. Gelukkig is dit niet het geval. Wel heeft zijn Vader een ongeluk gekregen waarbij hij den arm brak. Chun wordt door een ouden Chinees overgehaald een pakje te geven aan een langen mageren jongen, welke "magere Gerrit" blijkt te zijn. Hij doet dit echter niet, en Vader brengt en ouden Chinees het pakje terug. Het blijkt echter aan Chun en zijn vriendje To, dat Gerrit zich met opiumsmokkelarij bezig houdt. Om Chun tot zwijgen te dwingen, weet Gerrit de verdenking op Chun te laten vallen van een diefstal op school. Voor dien tijd heeft Chun met To de zaagclub en de Zondagsschool bezocht. Hij heeft een kaartje gekregen met de woorden: Hebt uwe vijanden lief. Na de verdachtmaking komt er haat in Chun's hart. Bij een bezoek van den leider der zaagclub, vertelt Chun's vader de heele geschiedenis van den dolk. Ook dat hij in China wel eens een missiehuis heeft bezocht. en dat hij daarom de bloedwraak niet had willen uitvoeren. Daags voor Kerstdag is Gerrit weer aan 't opium smokkelen. Hij valt daarbij in 't water, en wordt door Chun gered. Na dit voorval komt alles in orde. De gegevens: verdenking van diefstal en het redden van een vijand, zijn niet nieuw. Zooals het hier verteld wordt, boeit het echter wel. De les van Meester Van Zon: "Bidden Chun dat helpt, als we in nood en moeite zijn" (blz. 79) is in haar algemeenheid gevaarlijk geformuleerd; ze kan bij jonge lezers misverstand wekken. De jongens zullen dit boek, dat hen in een ongewone omgeving verplaatst, stellig met smaak lezen. We bevelen dit boek gaarne aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

A. Duyser

De chinese dolk, druk 2, 116 blz.
Prijs f 1,30; gecartonneerd; geïll.; jongensboek. Strekking: Si Kok Chun heeft veel te verduren op een Hollandse school. Veel verdriet heeft hij van Gerrit. Hij redt deze uit groot gevaar. Nu gaat de Kerstfeestviering voorbij, toch heeft hij een goede Kerstavond.
Conclusie: Een goed geschreven boek, waarin spanning zit. De jongens zullen met deze Christenchinees meeleven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.