Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Henszen Veenland

De belooning, druk 1, 43 blz.
G.K.C.0. 7 t.d.t. 25 cent, gec. 35 cent. De vier hoofdstukken dragen deze opschriften: De beurt. De schriften. De proef. Het rapport. Een schoolvertelling dus, een échte vertelling, waarvan de jongens zeker zullen genieten. Ziehier den korten inhoud: Theo Kamstra bezocht met enkele medeleerlingen de M.u.l.o.-school in de naburige stad. Daar hij zijn tijd niet goed besteedde, raakte hij ten achter en kreeg slechte cijfers. Waar hij toch gaarne een goed rapport thuis bracht, nam hij zijn toevlucht tot bedrog en schreef zijn werk over uit de schriften van een ouderen broer. Zoodoende bereikte hij zijn doel en kreeg hij van zijn vader een mooi boek als belooning. Doch door die belooning begon zijn geweten, waar hij over heen gewerkt had, te spreken, kwam tot berouw en beleed voor God en de menschen zijn schuld. Dit boekje ziet er keurig uit. Het heeft als vertelling zeer goede hoedanigheden, maar ach, 't is alweer de oude klacht. Waarom is in dit mooie boekje geen plaats voor den Heere Jezus? 't Verkeerde wordt hier zonde genoemd, zonde tegen God, die als schuld moet beleden, die vergeving noodig heeft. Maar wij missen den, weg ter vergeving, wij missen 't werk van den Heiland. Een aanbeveling onder voorbehoud is daarvan het noodzakelijk gevolg.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1931

H. Henszen Veenland

De belooning, druk 1, 43 blz.
Leeftijd 12 jaar. Een jongen van de Mulo, Theo geheeten, bedriegt zijn onderwijzers met het schriftelijk werk en weet zoodoende een hooger cijfer te ontvangen dan hij verdient. Ofschoon hij van knoeierij verdacht wordt, bewijzen kan men dit niet en 't eind is, dat hij met de Paasch-vacantie een vrij goed rapport krijgt. Maar toch - al geruimen tijd spreekt zijn geweten, en moet hij zich zelf laf noemen, dat hij zóó zijn onderwijzers en zijn ouders bedriegt. Ook wordt hij er van doordrongen, dat hij God niet bedriegt, wel bedroeft. Evenwel is hij te zwak, om schuld te belijden voor God en de menschen. Tot hij door zijn ouders geprezen wordt om z'n rapport en dan eene belooning daarvoor ontvangt. Dan wordt het hem te machtig; het goede in hem krijgt dc overhand. Hij belijdt in de eenzaamheid allereerst zijn zonde aan God, daarna aan zijn vader en vervolgens aan zijn onderwijzers. Nu pas kan hij den Heere vragen, hem te helpen in den strijd tegen de zonde. Dit mooi verzorgde boekje bevelen we gaarne aan voor jongens van ongeveer 12 jaar. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1931

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

De belooning, druk 2, 43 blz.
G. K. C. 0. 7 t. d. t. f 0.25, gec. f 0.35. De vier hoofdstukken dragen deze opschriften: De beurt. De schriften. De proef. Het rapport. Een schoolvertelling dus, een échte vertelling, waarvan de jongens zeker zullen genieten. Ziehier den korten inhoud: Theo Kamstra bezocht met enkele medeleerlingen de M.U.L.0.- school in de naburige stad. Daar hij zijn tijd niet goed besteedde, raakte hij ten achter en kreeg slechte cijfers. Waar hij toch gaarne een goed rapport thuis gebracht, nam hij zijn toevlucht tot bedrog en schreef zijn werk over uit de schriften van een ouderen broer. Zoodoende bereikte hij zijn doel en kreeg hij van zijn vader een mooi boek als belooning. Doch door die belooning begon zijn geweten, waar hij over heen gewerkt had, te spreken, hij kwam tot berouw en beleed voor God en de menschen zijn schuld. Dit boekje ziet er keurig uit. Het heeft als vertelling zeer goede hoedanigheden, maar ach, 't is alweer de oude klacht. Waarom is in dit mooie boekje geen plaats voor den Heere Jezus? 't Verkeerde wordt zonde genoemd, zonde tegen God, die als schuld moet beleden, die vergeving noodig heeft. Maar wij missen den weg ter vergeving, wij missen 't werk van den Heiland. Een aanbeveling onder voorbehoud is daarvan het noodzakelijk gevolg.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

H. Henszen Veenland

De belooning, druk 2, 43 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 12-15 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Theo gaat op de Mulo. Iederen morgen trekt hij met een stuk of wat anderen per trein naar de stad. Met het werk op school gaat het niet. Theo luiert. Standjes en slechte cijfers zijn het natuurlijk gevolg. Dan gaat Theo leelijke dingen doen. Hij schrijft de thema's over uit oude schriften van zijn broer en weet daardoor op school de indruk te wekken, dat hij hard werkt. Zijn rapport is dan ook veel te mooi. Vader geeft hem als belooning een mooi boek. Dan kan Theo het niet langer uithouden, Hij belijdt zijn zonde eerst aan den Heere, dan aan Vader en zijn onderwijzers. Van nu voortaan gaat het beter. Algemeene op- of aanmerkingen: Goed geschreven. Een brokje schooljongensleven, dat met de werkelijkheid overeenkomt. Dat boek had eigenlijk minstens 2 maal zooveel bladzijden moeten tellen. Sommige uitdrukkingen zijn wat ruw. We moeten de neiging van onze jongens om zich ruw en kras uit te drukken, niet cultiveeren. Niet voor alle kinderen geschikt.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

De beloning, druk 3, 36 blz.
G.K.O. 7 t.d.t. De vier hoofdstukken dragen deze opschriften: De beurt. De schriften. De proef. Het rapport. Een schoolvertelling dus, een échte vertelling, waarvan de jongens zeker zullen genieten. Ziehier den korten inhoud: Theo Kamstra bezocht met enkele medeleerlingen de M.U.L.0.-school in de naburige stad. Daar hij zijn tijd niet goed besteedde, raakte hij ten achter en kreeg slechte cijfers. Waar hij toch gaarne een goed rapport thuis bracht, nam hij zijn toevlucht tot bedrog en schreef zijn werk over uit de schriften van een ouderen broer. Zoodoende bereikte hij zijn doel en kreeg hij van zijn vader een mooi boek als belooning. Doch door die belooning begon zijn geweten, waar hij over heen gewerkt had, te spreken; hij kwam tot berouw en beleed voor God en de menschen zijn schuld. Dit boekje ziet er keurig uit. Het heeft als vertelling zeer goede hoedanigheden. 't Verkeerde wordt zonde genoemd, zonde tegen God, die als schuld moet beleden. Gewezen wordt op de noodzakelijkheid van vergiffenis en op den Heere Jezus als Zaligmaker. Het doet ons genoegen, dat dit boekje z66 is omgewerkt in dezen herzienen druk, dat we het thans met genoegen kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

H. Henszen Veenland

De beloning, druk 3, 36 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12-15 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Theo gaat op de Mulo. Elken morgen trekt hij met een stuk of wat anderen per trein naar de stad. Met het werk op school gaat het niet. Theo luiert. Standjes en slechte cijfers zijn het natuurlijk gevolg. Dan gaat Theo leelijke dingen doen. Hij schrijft de thema's over uit oude schriften van zijn broer en weet daardoor op school de indruk te wekken, dat hij hard werkt. Vader geeft hem als belooning een mooi boek. Dan kan Theo het niet langer uithouden. Hij belijdt zijn zonde eerst aan den Heere, dan aan vader en zijn onderwijzers. Van nu voortaan gaat het beter. Algemeene op- of aanmerkingen: Goed geschreven. Een brokje schooljongensleven, dat met de werkelijkheid overeenkomt. Dat boek had minstens 2 maal zooveel bladzijden moeten tellen. Sommige uitdrukkingen zijn wat ruw. We moeten de neiging van onze jongens om zich ruw en kras uit te drukken, niet cultiveeren. Niet voor alle kinderen geschikt. Nieuwe spelling.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

De beloning, druk 4, 36 blz.
Jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Theo gaat op de Mulo. Elken morgen trekt hij met een stuk of wat anderen per trein naar de stad. Met het werk op school gaat het niet. Theo luiert. Standjes en slechte cijfers zijn het natuurlijk gevolg. Dan gaat Theo leelijke dingen doen. Hij schrijft de thema's over uit oude schriften van zijn broer en weet daardoor op school de indruk te wekken, dat hij hard werkt. Vader geeft hem als belooning een mooi boek. Dan kan Theo het niet langer uithouden. Hij belijdt zijn zonde eerst aan den Heere, dan aan vader en zijn onderwijzers. Van nu voortaan gaat het beter. Algemeen op- of aanmerkingen: Goed geschreven. Een brokje schooljongensleven, dat met de werkelijkheid overeenkomt. Dat boek had minstens 2 maal zooveel bladzijden moeten tellen. Sommige uitdrukkingen zijn wat ruw. We moeten de neiging van onze jongens om zich ruw en kras uit te drukken, niet cultiveeren. Niet voor alle kinderen geschikt. Nieuwe spelling.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.