Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Kees den Otter

De bende van de Berkenhoeve, druk 1, 126 blz.
geb. met geplastificeerd vierkleurenomslag, geïll. met 8 pagina grote zwart-wit tekeningen, jongens vanaf ca. 10 jaar, prijs f 14,25.
Inhoud: Als Klaas en Teun Vermaat een eind op de Maas gaan roeien, vinden ze een aangespoelde roeiboot. Als deze boot een paar dagen later weer verdwenen is, gaan ze op onderzoek uit. Het blijkt (later) dat de boot alles te maken heeft met de duistere praktijken van een stel autodieven in een leegstaande boerderij in de buurt. De dievenbende heeft nl. de vroegere autospuiter Peet Salie in dienst, die ermee over de Maas heen en weer vaart. Een overval van de politie maakt een eind aan de autozwendel.
Conclusie: Het is een vlot geschreven boek dat de grootste jongens van de zondagsschool (en ook oudere) beslist zal boeien. Wel vind ik Klaas en Teun soms wat te volwassen getekend, te professioneel haast, alsof het jonge rechercheurs zijn. Sommige gebeurtenissen zijn me ook iets te "toevallig", bijv. precies als de jongens met de waterpolitie meevaren, ontmoeten ze Peet Salie met de roeiboot en betrappen ze diens zoon op diefstal. Ik vraag me ook af of een rederij, als beloning voor het terugvinden van een roeiboot, inderdaad twee jongens uitnodigt een week mee te varen. De godsdienstige strekking zou iets meer uit de verf kunnen komen, al is dat in dit soort verhalen niet zo makkelijk. Het is fijn dat in het gezin van Teun het bidden en lezen aan tafel er wezenlijk bijhoort, evenals de zondagse kerkgang, inclusief het besef van kleinheid en zondigheid. Toch zal de schrijver ervoor moeten waken dat de "buitenkant" en de "binnenkant" op elkaar afgestemd zijn. Op blz. 34 is er een goed evenwicht tussen beide, maar blz. 125 vond ik minder: Vader verwacht (terecht) dat de jongens als ze een week met de kapitein van de rederij mee zullen varen (de beloning voor de gevonden roeiboot) bij het eten zullen bidden en danken. "Je hoeft je nooit te schamen voor wat je bent. Dat heb ik zelf ook nooit gedaan".... Al met al:
Eindoordeel: aanbevolen. d.P.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1989

Open Boekbeoordeling.