Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. te Merwe

De bladwijzer, druk 1, 53 blz.
G. K. 0. 9 t. d. t. 55 ct. Gec. 65 ct. Een boekje waarin een "afgezaagd" thema op een nieuwe wijze wordt uitgewerkt. 't Gaat over Wouters, die wegens slapte in het bedrijf als boekhouder is ontslagen. Daardoor is er armoede in 't gezin gekomen. Tevergeefs tracht hij werk te vinden. Hij vertrouwt echter op Gods zorg voor de zijnen. Zijn zoontje Wim, die goed teekenen kan, besluit bladwijzers te teekenen en die te verkoopen. Om een vel teekenpapier zich te kunnen aanschaffen, doet hij afstand van een mooien postzegel. De bladwijzers, worden voor een deel verkocht en als hij tenslotte er een te koop aanbiedt aan een zekeren heer, dan wordt dit aanleiding, dat Wouters weer werk krijgt. - Het is Te Merwe toevertrouwd, onzen jongens op zijn verhalen te vergasten. Dat is dus wel in orde. Maar 't bijzonder mooie van dit boekje is, dat de auteur niet "preekt" of "leest", maar eenvoudig laat zien de kracht van het kinderlijk geloof. De uitvoering is zeer aantrekkelijk, de plaatjes zijn zeer goed. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1929

H. te Merwe

De bladwijzer, druk 2, 53 blz.
Leeftijd 7-10 jaar. Wim Wouters teekent bladwijzers met teksten er op en gaat die langs de huizen verkoopen. Z'n vader is zonder betrekking en nu wil hij z'n ouders helpen. Wim bidt den Heere om zegen. Dan gaat hij en z'n tocht is voorspoedig. Hij verkoopt 14 bladwijzers. Een mooi boekje. Welk een troost is het gebed. "Werpt uwe zorgen op den Heere". Aanbevolen. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1932

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

De bladwijzer, druk 2, 53 blz.
G. K. 0. 9 t. d. t. 30 cent. Geïll. door Henk Poeder. Een boekje waarin een "afgezaagd" thema op een nieuwe wijze wordt uitgewerkt. 't Gaat over Wouters, die wegens slapte in het bedrijf als boekhouder is ontslagen. Daardoor is er armoede in 't gezin gekomen. Tevergeefs tracht hij werk te vinden. Hij vertrouwt echter op Gods zorg voor de zijnen. Zijn zoontje Wim, die goed teekenen kan, besluit bladwijzers te teekenen en die te verkoopen. Om een vel teekenpapier zich te kunnen aanschaffen, doet hij afstand van een mooien postzegel. De bladwijzers worden voor een deel verkocht en als hij tenslotte er een te koop aanbiedt aan een zekeren heer, dan wordt dit aanleiding, dat Wouters weer werk krijgt. Het is Te Merwe toevertrouwd, onzen jongens op zijn verhalen te vergasten. Dat is dus wel in orde. Maar 't bijzonder mooie van dit boekje is, dat de auteur niet "preekt" of "leest", maar eenvoudig laat zien de kracht van het kinderlijk geloof. De uitvoering is zeer aantrekkelijk, de plaatjes zijn zeer goed. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1932

H. te Merwe

De bladwijzer, druk 3, 53 blz.
G. K. 0. 9 t. d. t. 54 blz. 25 cent. Een boekje waarin een "afgezaagd" thema op een nieuwe wijze wordt uitgewerkt. 't Gaat over Wouters, die wegens slapte in het bedrijf als boekhouder is ontslagen. Daardoor is er armoede in 't gezin gekomen. Tevergeefs tracht hij werk te vinden. Hij vertrouwt echter op Gods zorg voor de zijnen. Zijn zoontje Wim, die goed teekenen kan, besluit bladwijzers te teekenen en die te verkoopen. Om een vel teekenpapier zich te kunnen aanschaffen, doet hij afstand van een mooien postzegel. De bladwijzers worden voor een deel verkocht en als hij tenslotte er een te koop aanbiedt aan een zekeren heer, dan wordt dit aanleiding, dat Wouters weer werk krijgt. Het is Te Merwe toevertrouwd, onze jongens op zijn verhalen te vergasten. Dat is dus wel in orde. Maar 't bijzonder mooie van dit boekje is, dat de auteur niet "preekt" of "leest", maar eenvoudig laat zien de kracht van het kinderlijk geloof. De uitvoering is zeer aantrekkelijk, de plaatjes zijn zeer goed. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

H. te Merwe

De bladwijzer, druk 3, 53 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Dit boekje brengt ons in aanraking met de werkeloosheid. Een thema, in meerdere boekjes behandeld. En zoodoende ons brengend in het leven van nu. Wim, wiens vader werkeloos is, zint op middelen om ook iets te verdienen. Hij teekent bladwijzers. En verkoopt ze. Als hij ze bijna allemaal verkocht heeft, komt hij bij een heer, die werk voor zijn vader heeft. De eenige niet verkochte bladwijzer bevatte de text: Hij zorgt voor u. Dit is ook het levensbeginsel van dit gezin. Algemeene op- of aanmerkingen: Een mooi boekje, waarvan de godsdienstige strekking goed is. Een beetje wonderlijk, in den zin van onnatuurlijk, is het verhaal over de ontmoeting met dien mijnheer, die werk heeft voor Wim's vader. Maar dit neemt niet weg, dat onze conclusie is:
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

De bladwijzer, druk 3, 53 blz.
Wims vader heeft ontslag gekregen op zijn kantoor. Wim, die erg goed kan teekenen, maakt bladwijzers en probeert die te verkoopen. Een meneer, die schik in den jongen heeft, weet toevallig een baantje voor hem en zoo komt alles weer goed. Wim had nog één onverkochte bladwijzer. Er staat op: Hij zorgt voor U. Die wordt in den Bijbel gelegd. Een simpel verhaaltje, zonder franje en heel zuiver. Het zal zeker graag gelezen worden. Leeftijd 8-10 jaar. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1937
H. te Merwe

De bladwijzer, druk 4, 36 blz.
G.K.O. 9 t.d.t. 16 cent. Een boekje waarin een "afgezaagd" thema op een nieuwe wijze wordt uitgewerkt. 't Gaat over Wouters, die wegens slapte in het bedrijf als boekhouder is ontslagen. Daardoor is er armoede in 't gezin gekomen. Tevergeefs tracht hij werk te vinden. Hij vertrouwt echter op Gods zorg voor de zijnen. Zijn zoontje Wim: die goed teekenen kan, besluit bladwijzers te teekenen en die te verkoopen. Om een vel teekenpapier zich te kunnen aanschaffen, doet hij afstand van een mooien postzegel. De bladwijzers worden voor een deel verkocht en als hij tenslotte er een te koop aanbiedt, aan een zekeren heer, dan wordt dit aanleiding, dat Wouters weer werk krijgt. Het is Te Merwe toevertrouwd, onze jongens op zijn verhalen te vergasten. Dat is dus wel in orde. Maar 't bijzondere mooie van dit boekje is, dat de auteur niet "preekt", maar eenvoudig laat zien de kracht van het kinderlijk geloof. De uitvoering is zeer aantrekkelijk. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

H. te Merwe

De bladwijzer, druk 4, 36 blz.
Voor korten inhoud en algemeene op- of aanmerkingen zie men de Boekbeoordeeling-1935, blz. 51.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.