Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Marie Diers

De brieven van den ouden Josias, druk 2, 124 blz.
WELK EEN BOEK . WELK EEN BOEK !
(Uit de recensies.)MARIE DIERS De brieven van den ouden Josias is een boek met een ziel. Een stille diepe ontroering verwekt het. Als ge de brieven van dien vader aan zijn dochtertje gelezen hebt, dan blijft ge stil zitten een oogenblik. Een leven is U voorbijgegaan, een leven zooals er honderden zijn, maar juist daarom, ómdat er zoovele levens als deze zijn, daarom is er ontroering in Uw hart, want wij allen kennen dat woord "te laat". Onze liefde ontwaakte te laat. Zooals die oude vader die meende zijn dochter lief te hebben, die meende het beste met haar voor te hebben, toch het mooiste in haar trachtte te vertrappen, zoo vernielen wij dikwijls in anderen die wij meenen lief te hebben dat wat hem lief en heilig is. Maar ondanks die koppigheid van den ouden Josias, krijgen wij hem lief en als't dochtertje eindelijk dood is en hij aan zijn kind in den hemel zijn brieven voortzet, dan voelen wij mede dien onzichtbaren band die daar is tusschen de aarde en den hemel en omdat wij Josias hebben lief gekregen, smeeken we mede om zijn vergiffenis.Toen ik dit boek uit had, was 't me alsof ik heel mooie, diepe, celmuziek gehoord had en toch is alles zoo sober, zoo eenvoudig "een boek voor het hart,dat is het."
M.C. KOOY-v. ZEGELEN in "De Hollandsche Lelie".
Omschrijving inhoud in boek
Marie Diers

De brieven van den ouden Josias, druk 6, 128 blz.
"Dit hoogstaande werkje is de meest afdoende weerlegging van bet vooroordeel, dat een roman in briefvorm niet boeiend kan zijn. Het is een boek vol roerenden eenvoud, hoog-menschelijke wijding en dikwijls aandoenlijk godsdienstige stemming. Altijd weer zal Marie Diers met dit teere, diep-gevoelde boek nieuwe sympatliieen wekken en nieuwe bewondering.
Pater HENRICUS in De Tijd.

"Zonder eenige pretentie is dit in zijn simpelheid een aandoenlijk boek, waarachtig menschelijk."
De boekzaal der geheele wereld.

"Wat is het toch, dat de lezing van dit boek steeds weer tot zoo'n ontroerend genot maakt? Elke keer neem ik het eenigszins bezorgd op: zou ik het nog zoo mooi, zoo aangrijpend vinden? En elke keer vind ik het mooier, ontroert het mij meer, voel ik er den polsslag van het leven in. Een boek, zooals er slechts zelden een verschijnt in de wereldliteratuur.
"Nieuw Vrouwenleven.

"Dit is een boek met een ziel. Een stille, diepe ontroering wekt het. Als ge die brieven van dien boer aan zijn dochter gelezen hebt, blijft ge stil zitten een oogenblik ...Toen ik dit boek uit had, was 't me, alsof ik heel mooie, diepe celmuziek gehoord had."
Mw. KOOY-v. ZEGGELEN in De Holl. Lelie.

"Ja, thans is reeds de zesde druk van dit wondermooie boek verschenen. En opnieuw heb ik gelezen, tot ik aan de laatste pagina was. Weer kwam bij 't overzien van de groote tragiek uit dit juweeltje van lectuur de oude innigheid, de oude warmte. 't Is nu zoo gemakkelijk om te zeggen: "een mooi boek !" Maar wat niet gemakkelijk zal zijn, wat wel moeite kost, dat is : straks dit werkje van je schrijftafel nemen en in je boekenkast zetten tusschen al die anderen, die je nu koud toeschijnen. Je zou 't mee willen nemen waar je gaat, om 't wonder van teederheid, dat 't telkens openbloeien doet."
Bredasche Crt.

"Wie dit hoek niet kent, mist iets van wat het leven rijker maakt en voller."
Overveluwsch Weekblad.

"Geen wonder, dat van dit prachtboek reeds de zesde druk verscheen. Ik heb veel brieven gelezen, maar zoo origineel als van den ouden Josias aan zijn dochter nimmer. De brieven van den ouden Josias zullen nog jaren en jaren gelezen en herlezen worden."
Goudsche Kerkbode.

"Kent U de brieven van den ouden Josias? Indien niet, dan raad ik U aan ze zoo spoedig mogelijk te lezen. Of beter nog, ze te koopen en telkens te herlezen, vooral wanneer ge volwassen kinderen hebt."
Mw. WESTERBRINK-WIRTZ in Timotheus.

"Een mooi, ontroerend boek, uitnemend teekenend het leed van menschen, die elkaar na staan en toch worden vaneengescheurd."
Voorwaarts.

"Reeds de zesde druk van dit aangrijpend geschrift. Dat is ook niet te verwonderen. Het is zoo teer, zoo aandoenlijk, zoo innig mooi. Het ga voort harten te verwarmen en zielen te verkwikken."
Dr. J. H. GUNNING Jz. in "Pniel".

Sedert ik "De brieven van den ouden Josias" gelezen heb, heb ik eerbied en bewondering voor haar pen gekregen.
"De Auto.

... Om te lezen, aandachtig, bladzij na bladzij, 's avonds in uw stille kamer, bij de lamp, vlak bij het open venster, vlak bij de groote stille nacht.
Een boek, niet om te verslinden, maar dat ge na iederen brief even opzij legt, om te denken ..."
De School met den Bijbel.

"Wat moet een recensent nu bij den zesden druk nog van dit boek zeggen? Trouwens, wat moet hij er uberhaupt van zeggen? Aanraking met kritiekpen of lofplumeau doet de teere porceleinen vaas, doorzichtig van broze oneindigheid, slank en tenger van liefelijken vorm wellicht breken. Tranen schreien kan men om stille schoonheid, om tragischen geluksdroom, om roerende doorbraak van aangolvend licht, van gulden wolken met zwarte randen. Want dit is het boek : een gouden wolk met zwarten rand."
Maandblad H. B. S

"Wat is hier prachtig het starre karakter van den ouden Josias beschreven, zijn hardheid tegen, ondanks zijn groote liefde voor zijn dochter. En als zijn dochter in vervreemding gestorven is, wat is dan zijn liefde voor zijn kleinzoon, het evenbeeld van den man, die hem zijn dochter ontnam, teer begrijpend en vergevend."
Weekbl. v. Gymn. en M.O.
Omschrijving inhoud in boek