Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Cris Vanellus

De buit van Carthago, druk 1, 181 blz.
UITTREKSEL UIT DE PERSBEOORDEELINGEN:
Het "gegeven" is er wel naar, om er iets avontuurlijks van te maken. Alles bij alles heeft de schrijver het er wat dik opgelegd. Maar 't is een boeiend boek. En de Tikker.... we kunnen van hem niet zeggen, dat de zucht naar goud hem te pakken had. Iets te ondernemen lag meer in zijn aard en dan pakte hij flink aan en zette door. Er zat bovendien in dat karakter een andere trek, een heel mooie: dat hij voelde voor zijn medemenschen. Het tegenovergestelde van den egoist.
"De Graafschapper".

"De buit van Carthago" is een boek vol avonturen, zeer geschikt veer groote jongens, die het voortdurend in spanning zal houden; het speelt in het milieu der zeevaarders en in het centrum Amsterdam der 17e eeuw.
"Gron. Kerkblad der Ned. Herv. Gem.

"Het boek schildert ons het leven van een Amsterdamschen kwajongen. De schrijver is hier en daar wat erg fantastisch, maar het is tech zeer leuk geschreven. Voor jongens een boek om te verslinden en dan voor een kwartje!
"Eilanden-nieuws".

"De buit van Carthago" is een spannend jongensboek, dat zoowel in het gezin als in een jeugd-bibliotheek een plaatsje dubbel waard is. Het zal zeker niet veel op zijn plaats liggen, maar meestal in de handen zijn. Het geeft ons een verhaal van een echten Hollandschen jongen, die in den tijd onzer vaderlandsche historie, toen de Hollandsche ondernemingsgeest zijn toppunt had bereikt, echter voor niets terugdeinzend, met taaie volharding zijn doel wist te bereiken.
"De Ratterdammer".

Het boek "De buit van Carthago" van Cris Vanellus heb 1k met klimmende belangstelling gelezen. Dat is een echt spannend verhaal, waarvan onze groote jongens zullen smullen. Een en ander groepeert zich om de figuur van den "Tikker", eon ronden Hollandschen jongen, die natuurlijk naar zee gaat. 't Verhaal toch speelt in den tijd, toen ons land nog groot was ter zee. 't Milieu, waaruit de knaap komt, is fijn geteekend. 't Zeemansleven in een tijd van geweldige avonturen is prachtig beschreven. 't Slot is buitengewoon spannend. De stijl is met dit alles in overeenstemming. Cris Vanellus is een bekwaam schrijver. Ik weet bij ervaring dat onze jongens dit boek met graagte lezen. Gezien den prijs lijkt 't mij als klasseleesboek zeer geschikt. Dc drukkerij Edecea heeft hier voor zeer weinig geld iets heel goods geleverd. In hun eigen belang raad ik mijn collega's van onze christelijke scholen aan met dit boek niet alleen kennis te maken, maar 't zoo mogelijk in te voeren als klasseleesboek. Ik kan 't hartelijk aanbevelen.
K., Hoofd der Chr. School te H.
Omschrijving inhoud in boek