Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. van Hartingsveldt

De dappere daad van Willem, druk 1, 39 blz.
Prijs f 0,40; slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Gekke Willem, de onnozele zoon van een arme weduwe, wordt door de grotere jongens van de school geplaagd. Klein Anneke van de notaris raakt bijna onder een hollend paard. Willem springt er voor en rukt het dier op zij. De oude dominé grijpt het kind. Hij bepraat met de notaris een mooi plan. Willem krijgt een nieuw costuum van de dominé, een nieuwe bakfiets voor zijn handeltje van de notaris. Met het Kerstfeest zitten Willem en zijn moeder vooraan bij de kerstboom in de kerk.
Conclusie: Een aardig verteld boekje. Dat oude moedertje en die dominé zijn mooi getekend. Maar 't blijft wat leeg: beloning van een flinke daad! Voor onze Z.S. zoeken we liever iets over schuld en genade in 't kinder- of grote-mensenhart. Daarom:
Eindoordeel: heel matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
A. van Hartingsveldt

De dappere daad van Willem, druk 1, 39 blz.
G.K.O. 8 t.d.t. „Gekke Willem" is de twintigjarige zoon van een weduwe. Hij doet in kleine koopwaar, en hoewel hij niet rekenen kan, kan hij toch tot 100 tellen. Hij wordt erg geplaagd door de straatjongens; maar doordat hij een hollende hengst in de weg treedt, redt hij het leven van een klein meisje. Hij wordt nu als de held vereerd en hij krijgt een bakfiets cadeau. Er valt van dit boekje helaas weinig te goeds zeggen. De schrijver heeft zich blijkbaar heel weinig moeite gegeven, om zich reëel in te leven in de omstandigheden. Hier is veel te weinig psychologisch verantwoord. De stijl is gewild gekunsteld. De inhoud is naar het oude recept, maar zonder originaliteit uitgewerkt. Geen van de figuren leeft. Willem zelf allerminst. Ook de figuur van de dominee is er geheel naast; evenals het beroep op de geschiedenis van Jozef. Het religieus gehalte is zeer gering; het evangelie wordt hier niet gepredikt. Veel is onwaarschijnlijk en ondoordacht (denk bv. aan het feit, dat een dominee een plakje spek meebrengt op ziekenbezoek naar een kleine boerderij, waar Willem „zelf zijn beesten verzorgt" en waar de oude moeder haar bekende boterballen bakt!) Toegegeven, dat dit een kleinigheid is, maar 't is symptomatisch; en zo gaat het bijna op elke bladzij! Hoewel Willem een gulden verdiend heeft, heeft hij maar één gulden geïncasseerd. Al die muntstukjes zijn nieuw! En zó voort!) We aarzelen niet dit ondoordacht geschrijf af te keuren. Ook kinderlectuur-schrijven eist een zekere toewijding, die hier maar al te veel ontbreekt. En dat terwijl de auteur het zo uitstekend kan! We willen het boekje zelf niet volstrekt afkeuren; het zal geen kwaad doen, maar we hebben ruime keus uit een groot aantal véél betere!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949