Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Nelly van Dijk-Has

De doorzetters, druk 1, 118 blz.
Prijs f 1,90; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 12-14 jaar.
Inhoud: Het gezin van Rensburg leeft heel oppervlakkig. De ouders worden genodigd door een broer van de vader op een partij in Parijs. De kleine Bennie komt tegen de zin van de vader bij zijn oudste broer Herman. Deze wil niet op de partij aanwezig zijn, omdat hij van christelijke levenswandel is. Tenslotte is Bennie de oorzaak, dat er een hele verandering komt in het gezin van Rensburg. Strekking: Er zit een goede strekking in dit boek. Gods wegen zijn wonderlijk. Door een jongen van bijna zes jaar werkt de Heere wonderlijk. Ook de godsdienstige strekking is vrij goed.
Conclusie: Vader en zoon zijn beiden doorzetters. Een mooi en degelijk boek, dat ons tekent hoe het moet zijn in een christelijk gezin. Geschikte kerst-evangelisatielectuur. Het is niet zonder gevoel geschreven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
Nelly van Dijk-Has

De doorzetters, druk 1, 118 blz.
G.K.C.B. 7 t.d.t. De eerste „doorzetter" is Bennie, een uk van een jaar of vijf, die, als vader en moeder met de Kerstdagen bij een broer in Parijs gaan logeren ondergebracht wordt bij een oom en tante, die buiten wonen. Komend uit een onkerkelijk, zelfs vijandig gezin, heeft hij in het Chr. milieu bij zijn oom en tante heel wat te verwerken. Hij woont een Kerstfeest in de kerk bij en komt doodgelukkig met een boek en een plaat thuis, Moeder verbiedt hem, uit vrees voor vader, over dit alles te praten. Zelf bewondert ze de plaat en leest met groeiende belangstelling het boek, waarin de schrijfster (tante Mathilde) op boeiende wijze de belevenissen van een Chr. gezin weergeeft. Ook vader komt door dit boekje tot nadenken. Zonder van elkaar te weten schaffen ze een N.T. aan en God opent hun ogen. Zij zien en aanbidden de rijkdom, die God in Zijn Zoon aan de wereld gegeven heeft. Dan toont ook vader een „doorzetter" te zijn. Hij wordt voor zijn kinderen een biddende vader. De uitvoering is keurig. De plaatjes zijn goed getekend, maar de momenten, die worden uitgebeeld zijn voor de helft slecht gekozen. Twee meisjes, die even blijven staan zonder dat er verder iets te zien is; moeder die kijkt; een meisje, dat staart! De andere zijn beter. De bandtekening is naar onze smaak bizar. Maar de inhoud is best. Een gelegenheidsverhaal, inderdaad, maar van de goede soort. Niet alleen stilistisch zeer goed, maar ook in de goede kindertoon geschreven. Natuurlijk; geen bekering op bestelling, maar een psychologisch alleszins verantwoord verhaal. Geen moralistische bespiegeling, maar een boekje van een gezonde Chr. geest. Uiteraard (dit brengt zulk een onderwerp mee) is het hier en daar iets gechargeerd. De tranen komen bij klein en groot al heel vlug voor de dag; dat een vader en moeder zó ingespannen en bezorgd een klein kleutertje met een willetje naar de ogen zien, is zelfs in een volstrekt ongelovig gezin onaannemelijk. Maar deze kleinigheden zien we graag over het hoofd, om ons te verheugen in de hoofdzaak. Hier wordt een zeer degelijk, evangeliserend boek gegeven, voor de oudere leerlingen geschikt. We bevelen „De Doorzetters" aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949