Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A.L. van Hulzen

De drie en het eenzame huisje, druk 2, 141 blz.
G.K.C.O. (Cart. band). 14 t.d.t. Jan, die graag met zijn vriendjes Wim en Bert een tochtje had willen maken, moet voor vader het roggeakkertje bemesten en omspitten. 't Kost hem strijd te gehoorzamen, maar, trouw geholpen door zijn beide makkers, doet hij toch zijn plicht. En hoewel Wim in de sloot terecht komt, en de drie jongens geen vriendelijk gezicht krijgen van Wims moeder, is toch het einde van den dag goed. Jan dankt den Heere, die hem bij zijn strijd geholpen heeft. Wim krijgt voor zijn verjaardag een indianenpakje en een kano, waarmee ze veel pleizier hebben. Die wordt opgeborgen in een inham van den plas bij het eenzame huisje. Twee dagen later is de kano verdwenen, weggehaald door Dirk Bras, om er zijn broertje Arie, die lam is, mee rond te varen. Wim doet in zijn onnadenkendheid en baldadigheid de lichte kano kantelen, waarbij kleine Arie gevaar loopt te verdrinken. Toch heeft deze wildheid, als Wim tegenover Arie schuld belijdt en hem zijn mooien kinderbijbel cadeau doet, tot gevolg, dat de jongens vriendschap sluiten en den volgenden zomer samen kampeeren bij het eenzame huisje. Het lezen van den Bijbel brengt ook gunstige verandering in het eerst zeer ruwe gezin van Bras. Aan dit verhaal kan de evangeliseerende strekking stellig niet worden ontzegd. Van de Christelijke gezinnen, waartoe de drie vrienden behooren, gaat terdege een evangelieprediking uit op het huisgezin van den dief en zijn lamme broertje. De omslagteekening zal de jongens wel bevallen. Papier en illustraties zijn zeer goed. Wij bevelen dit boek gaarne aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

A.L. van Hulzen

De drie en het eenzame huisje, druk 2, 141 blz.
G.K.C.B. 14 t.d.t. Jan, die graag met zijn vriendjes Wim en Bert een tochtje had willen maken, moet voor vader het roggeakkertje bemesten en omspitten. 't Kost hem strijd te gehoorzamen, maar, trouw geholpen door zijn beide makkers, doet hij toch zijn plicht. En hoewel Wim in de sloot terecht komt, en de drie jongens geen vriendelijk gezicht krijgen van Wims moeder, is toch het einde van de dag goed. Jan dankt de Here, die hem bij zijn strijd geholpen heeft. Wim krijgt voor zijn verjaardag een indianenpakje en een kano, waarmee ze veel pleizier hebben. Die wordt opgeborgen in een inham van de plas bij het eenzame huisje. Twee dagen later is de kano verdwenen, weggehaald door Dirk Bras, om er zijn broertje Arie, die lam is, mee rond te varen. Wim doet in zijn onnadenkendheid en baldadigheid de lichte kano kantelen, waarbij kleine Arie gevaar loopt te verdrinken. Toch heeft deze wildheid, als Wim tegenover Arie schuld belijdt en hem zijn mooie kinderbijbel cadeau doet, tot gevolg, dat de jongens vriendschap sluiten en de volgende zomer samen kamperen bij het eenzame huisje. Het lezen van de Bijbel brengt ook gunstige verandering in het eerst zeer ruwe gezin van Bras. In dit verhaal kan de evangeliserende strekking stellig niet worden ontkend. Van de Christelijke gezinnen, waartoe de drie vrienden behoren, gaat terdege een evangelieprediking uit op het huisgezin van de dief en zijn lamme broertje. De omslagtekening zal de jongens wel bevallen. Papier en illustraties zijn zeer goed. Wij bevelen dit boek gaarne aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

A.L. van Hulzen

De drie en het eenzame huisje, druk 2, 141 blz.
Prijs f 1,90; gebonden; geïll.; jongensboek, 10-13 jaar.
Inhoud: Hoe aardig begint dit verhaal. Jan moet vechten met zichzelf. Hij moet thuis helpen op het akkertje. Juist als zijn beide vrienden met hem afgesproken hebben om fijn te spelen. Maar Jan overwint, hij is een gevoelige jongen, die de zorgen van Moeder ziet en niet lang brommen kan. Tenslotte komt het terecht, zijn vrienden willen niet zonder hem spelen, dus zit er niets anders op, dan mee te helpen. Zo gaat het verhaal voort op onderhoudende manier te vertellen van de drie vrienden en hun belevenissen. Het hoogtepunt is een voorval met de kano van Wim. Die schijnt gestolen. De dief zien zij met een jongen in de kano op de plas. Wim zwemt er heen, slaat de kano om, zodat de inzittenden in het water terecht komen. Een groot ongeluk had dit kunnen worden, want de ene inzittende was verlamd. Zijn broer had de kano een ogenblik weggenomen om de verlamde jongen een plezier te doen. Prachtig verhaald is de zorg van de ruwe jongen voor zijn verlamde broer. Prachtig is ook het berouw van Wim. De drie vrienden maken het goed door de beide arme jongens in hun kring op te nemen.
Conclusie: Jan Lutz heeft dit boek op pakkende wijze geïllustreerd. We zullen de jongens een groot pleizier doen dit boek te geven. De godsdienstige strekking is goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
A.L. van Hulzen

De drie en het eenzame huisje, druk 3, 142 blz.
prijs f 1,90; gecartonneerd; geïll.; jongensboek, leeftijd 10-12 j.
Inhoud: Dit boekje vertelt van allerlei belevenissen van drie trouwe vrienden. Hun lief en leed wordt gevlochten rondom de kano, die een van hen op zijn verjaardag gekregen heeft en het eenzame huisje op een eilandje.
Conclusie: De jongens zullen dit boekje graag lezen. De morele inhoud is goed, ook de godsdienstige. Het bevat een evangeliserende strekking en is daarom voor de uitdeling op het Kerstfeest heel geschikt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.