Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joh.H. Been

De drie matrozen van Michiel de Ruyter, druk 5, 348 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens van 10-16 jaar: 5e druk, geïllustreerd door J.H. Isings; omvang 348 bladz. Prijs geb. f3.50, ingenaaid f2.50,
Korte inhoud: Jeroen, Peter en Covert zijn de drie matrozen van Michiel de Ruyter, wier avonturen in dit boek worden verhaald. Jeroen en Peter bevinden zich bij 't begin van 't verhaal in Algerijnsche slavernij. Govert is in dienst bij den consul aldaar. Alle drie weten ze te ontsnappen, en na veel wederwaardigheden komen ze op de vloot van de Ruyter en mogen weer op het admiraalschip dienen. Dan gaat de vloot naar de Afrikaansche kust en op de reede van St. George del Mina beleven ze een treurig avontuur. Ze gebruiken te veel „brandemoris", er ontstaat een gevecht, de kastelein wordt gedood. Wie het gedaan heeft weet men niet, maar één der drie vrienden moet het geweest zijn. Door het lot wordt Jeroen als de moordenaar aangewezen, hij wordt opgehangen, doch, gelukkig, te vlug er af gehaald en blijft in leven. Het laatste deel van 't verhaal speelt in West-Indië; alle drie bereiken ze 't vaderland, waar Jeroen en Govert na 'n paar jaar trouwen.
Beoordeeling: Evenals in zijn andere historische boeken geeft de heer Been den geest der 17e eeuw en juist daardoor zijn die boeken — ook dit — voor onze jongens geschikt, omdat die geest, ondanks allen afval, nog de geest is van ons Calvinistisch volksdeel. Aanbevolen. P. de Zeeuw.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
Joh.H. Been

De drie matrozen van Michiel de Ruyter, druk 7
Op vlotte wijze vertelt Joh.H. Been in De drie matrozen van Michiel de Ruyter de avonturen die Jeroen, Govert en Peter meemaken. Het boek geeft een goed inzicht in gebruiken en toestanden van die dagen, schildert levendig de ellende van de slavernij bij de Algerijnse zeerovers, de strijd tegen de Engelsen en het ruige karakter van het bootsvolk. Geen boek voor "doetjes", maar wel vol spanning en steeds afgestemd op de juiste beginselen. Het verloopt tegen een christelijk-protestantse achtergrond die ook de katholiek kan waarderen. Zeven drukken bewijzen wel dat dit boek tot de Nederlandse jeugdklassieken behoort.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1952-53

Open IDIL-Gids.