Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



C.M. van den Berg-Akkerman

De duiventoren, druk 1, 54 blz.
C.M. van den Berg-Akkerman
DE DUIVENTOREN

Jan verliest - wanneer hij samen met zijn vrienden overhaast een boomgaard moet verlaten - zijn sandaal. Op dat moment weet hij nog niet dat, mede door het avontuur bij de duiven in de kerktoren, hij via die sandaal er een goede vriend bij zal krijgen. Een goed verhaal met positief-christelijke strekking.

Uitgeverij G.F. Callenbach
ISBN 90 266 4539 2 J. 9-11
Omschrijving inhoud in boek
C.M. van den Berg-Akkerman

De duiventoren, druk 1, 54 blz.
geschikt voor jongens van 9-11 jaar. Gebonden en geïllustreerd, prijs f 5,80.
Inhoud: Jan van Keulen woont vlak bij de klokketoren met zijn duiven en zijn mooie klokkenspel. Ze zullen echter gaan verhuizen. Op een woensdagmiddag gaat hij met twee vrienden bij de bouw kijken. Op de terugweg gaan ze in een boomgaard pruimen plukken maar door een boer met zijn hond worden ze weggejaagd. Op de vlucht verliest Jan zijn sandaal. Ze ontkomen er niet aan om naar de boer te gaan, want de sandaal moet terugkomen. Bij de boer ontmoeten ze Jaap, die een ongeluk heeft gehad en niet goed meer kan lopen. De sandaal komt later tevoorschijn en de drie jongens worden vrienden met Jaap. Een angstig avontuur maken ze mee als ze in de toren worden opgesloten.
Beoordeling: Een spannend jeugdboek dat op echt jongensachtige manier is geschreven. Daardoor komt een en ander weleens wat 'grof' over, bijvoorbeeld als Jan met Jaap over bidden praat. Ook de zin op blz. 30 "We schamen ons rot" vind ik grof. Toch is de strekking wel goed. De jongens hebben veel voor hun gebrekkige vriend over. Ook als de boerenknecht aan het eind van het boek uit zijn leven vertelt, over wat werkelijk rijk maakt, kunnen we het volkomen met hem eens zijn.
Conclusie: aanbevolen. A.D.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1983

Open Boekbeoordeling.