Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



F.C. van Rechtenberg

De familie Knipperding , druk 1
De geschiedenis van een gezin, waarin de vrouw "de broek aanheeft", en de man een pantoffelheld is. In dit gezin wordt nog laat een zoon geboren, die zoowel van den vader als van de moeder eigensehappen meekrijgt in het leven en daardoor een vat is, vol tegenstrijdigheden. Van de opvoeding komt door den verkeerden geest in het huisgezin weinig terecht.
De vader, in zijn moeilijk leven, vindt, geleid door goede buren, het nieuwe leven in Christus en wordt daardoor een ander mensch. Een krachtfiguur wordt hij ook dan nog niet, maar zijn geloof schenkt hem wel de kracht om te dragen en te dulden. En tegen deze geloofskracht is de vrouw op den duur niet bestand.
Ook de zoon, in wiens leven de tegenstellingen tusschen den vader en de moedee zich uitvechten, heeft een moeilijk leven. Doch ook hij vindt rust in bet geloof.
De figuur van den pantoffelheld, die tegelijk een tragische en een humoristische zijde heeft, is altijd een geliefd thema geweest voor de verhalen, die leven onder het volk. En door overdrijving naar de eene of andere zijde is de pantoffelheld meestal een caricatuur-type geworden.
De schrijver van dit boek heeft bewust zijn personen ook eenigszins caricaturisch geteekend. Niettemin zijn het echt-levende menschen gebleven.
Omschrijving inhoud in boek