Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Liesbeth Lems

De fiets van Josje en Joosje, druk 1, 44 blz.
prijs f 1,15 gebonden; meisjesboek.
Inhoud: Josje en Joosje, de tweeling, hebben voor hun verjaardag een fiets gekregen, waar ze samen op rijden mogen. Ze gaan bloemen plukken en zetten de fiets aan de kant van de weg. Roel, die voor opa naar de dokter moet, neemt de fiets weg, om gauw bij de dokter te zijn. Hij valt met de fiets in de sloot. Hij jokt eerst, maar vertelt dan de waarheid. Niemand is kwaad op hem, want hij had het goed bedoeld. Strekking: Je mag ook voor een goed doel geen verkeerde dingen doen. Tracht het kwaad, dat je gedaan hebt, zoveel mogelijk goed te maken. God, die alles maakte, zorgt ook voor ons.
Conclusie: Een verhaaltje voor onze kleintjes, dat ze wel zullen willen lezen. De woordkeus is voor de simpele inhoud hier en daar wel wat moeilijk.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

De fiets van Josje en Joosje, druk 1, 44 blz.
De fiets van Josje en Doosje door Liesbeth Lems. De meisjestweeling krijgt voor haar verjaardag een fiets. Een vriendje leent die ongemerkt en uit hetgeen daarna volgt, leren de lezertjes dat jokken altijd door de grote mensen wordt ontdekt en dat men er zich trouwens niet gelukkig bij voelt. Eenvoudig verhaaltje voor de kleinsten. (geb. f 1,15)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.

Liesbeth Lems

De fiets van Josje en Joosje, druk 2, 44 blz.
prijs gebonden f 1,55; geïllustreerd; meisjesboek van 5-7 jaar.
Inhoud: Josje en Joosje krijgen op hun verjaardag een fietsje. Als ze dit even tegen een struik zetten om bloemen te gaan plukken, gebruikt Roel, een buurjongen, het fietsje om vlug de dokter te kunnen halen voor z'n opa, die van een trap is gevallen op de terugweg rijdt hij niet het fietsje in een sloot, als hij Josje en Joosje ziet aankomen. Als ze weg zijn haalt hij het fietsje uit de sloot en zet het weer tegen de struik.
Conclusie: Voor de kleinen een leuk verhaaltje in Van der Hulst stijl. Taal en stijl zijn goed. Er wordt gewezen op het verkeerde van liegen en hoe God zorgt. Eindoordeel aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.