Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A.L. van Hulzen

De geheime schat der Ossaga's, druk 2, 190 blz.
Prijs f 2,90; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 11-15 jaar.
Inhoud: Het kiezen der opperhoofden van een Indianenstam der Ossaga's, de proeven die deze moeten afleggen; de geheime schat, die door het gevluchte hoofd Grijze Wolf wordt verraden aan enkele blanke gelukzoekers, de diefstal van de schat, de strijd om die terug te winnen, vormen de inhoud, Daar tussendoor de aanraking met het Christendom. Verklaring van vreemde woorden was gewenst. Gebruik van Here en kerstboom.
Conclusie: Leerzaam boek, dat ondanks alle spanning de armoe tekent van het heidendom. Jammer van de kerstboom,, die nodig schijnt ook voor deze kinderen.
Eindoordeel: Als kerstboekje niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
A.L. van Hulzen

De geheime schat der Ossaga's, druk 2, 190 blz.
G.K.C.B. 16 t.d.t. Wij hebben hier te doen met een Van Hulzen. Derhalve met een auteur van zeer goede naam. Toch valt het genre uit de toon. Dat kan een voordeel zijn; 't heeft echter ook zijn nadelen. 't Is een geheimzinnige, pakkende, griezelige geschiedenis van de Roodhuiden in Amerika. Rode bloem, Berenklauw, Jonge adelaar, Liggende buffel, Grijze wolf, Hertenvoet, Zwarte havik, Witte uil, Rode wolf, Witte paard — ziedaar de dramatis personae. Verder blanken, waaronder Trapper William, de oude jager. De geheime schat wordt door de blanken geroofd, maar komt in het bezit van de Indianen terug. Bij de lezing vroegen we ons af, of de Schrijver niet wat meer strekking in de gebeurtenissen had kunnen leggen, bv. ten aanzien van een goede invloed door blanken geoefend op heidenen, die God niet kennen en in voortdurende angst van boze geesten leven. Of is die invloed er niet geweest? Het godsdienstig gehalte is mager. Op blz. 156 en op blz. 178 wordt er iets gezegd van Christus' lijden en sterven. Maar het dikke boek is verder bijna neutraal. De opmerking, geformuleerd door één der recensenten, wordt dan ook als slotconclusie genoteerd: „Een aanbeveling voor onze Zondagsscholen wil ons haast niet uit de pen."

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

A.L. van Hulzen

De geheime schat der Ossaga's, druk 4, 190 blz.
prijs f 1,25, pocket-uitgave; jongensboek.
Inhoud: De geheime schat der Ossaga's is het testament van een oude medicijnman in een gouden doos. Deze schat wordt door blanken geroofd en na veel moeilijkheden door een jong opperhoofd der Indianen weer teruggebracht. Strekking: Voor de heidense Indianen is de boodschap, dat men geen kwaad met kwaad zal vergelden, een wondere zaak. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: 't Is een spannend Indianenboek. Er komt echter veel ruwheid in voor. Daarom voor uitdeling op onze Z.S.:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.