Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G.K. de Wilde

De geheimzinnige villa , druk 1, 200 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk, historisch verhaal. Zeer geschikt voor jongens van 10-14 jaar. Omvang 200 blz. Geïllustreerd. De platen ontsieren het boek, wat zeer te betreuren is, omdat de uitvoering van band en drukwerk zeer goed is. Prijs f 2.75 geb., bij int f2.50. Korte
Inhoud: Charles en Geert, 2 Luiker jongens, maken zeer bewust den Duitschen inval in hun vaderland en de beschieting van hun woonplaats mee. Als echte jongens van plm. 12 jaar zijn ze overal "bij", geven oogen en ooren goed de kost, zoodat zij bij hun spel in het park een en ander bij een der villa's opmerken, waardoor zij na de oorlogsverklaring belangrijke mededeelingen kunnen doen. Vader Augustinus, een der parochie-pastoors, is bijzonder mooi geschetst: de verpersoonlijking van de dienende liefde, in het kleine zoowel als in het groote. Ook het milde, echt Christelijke oordeel van dezen geestelijke over den vijand in voor dezen leeftijd geschikten vorm uitgedrukt, past bij deze figuur. Na den val van Luik (1914) vindt de moeder van Geert met haar kinderen een schuilplaats bij den sluiswachter te Nieuwpoort Met de inundatie van het IJzergebied besluit het verhaal.
Beoordeeling: De Schrijver verdient lof voor de eenbeid, die hij bij het verwerken van zoo verscheiden stof, heeft bewaard. De jongens zijn "echt" in hun spelen, in hun waarnemen, ook in hun haat tegen den vijand. - Maar ook juist getypeerd in hun hulpvaardigheid op verschillende momenten. Voor den geestelijke, Augustinus, alle lof, behoudens deze opmerking: Zijn Eerwaarde denkt en spreekt niet als Roomsch- geestelijke. In dit opzicht is hij Protestant, zelfs van bepaalde kleur. Dit geldt ook van den vader van Geert: en de beschrijving van de toespraak bij het sluiten van de school op den morgen van de oorlogsverklaring. Wordt een en ander dus niet naar de werkelijkheid geschetst; het schaadt niet aan de boeiende wijze van behandeling en het verheugt ons, dat de geestelijke in zijn daden zoo fijn geteekend is, wat bewijst, dat de "figuren" uit de werken van Gerdes e.a. niet langer als model dienen. Aanbevolen. W. J. V.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930