Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hugo Kingmans

De gelapte broek, druk 1, 76 blz.
G. K. 0. 5 t. d. t. 75 cent. Gec. 85 cent. "De gelapte Broek" verhaalt van een armen jongen, die door zijn schoolkameraden bespot werd om z'n telkens en telkens verstelde broek. Zijn moeder was weduwe en kon geen nieuwe koopen. Maar ze zorgde, dat alles heel bleef. Vooral onder leiding van den zoon van een rijken boer moest de arme Klaas het ontgelden. Heel aardig wordt dan zijn strijd onder diens spot geteekend; óók hoe eindelijk de jongens leenen inzien, dat ze echt "gemeen" hebben gedaan tegenover hem, en hoe ze ten slotte echte vrienden zijn geworden. Taal en stijl héél frisch. Echt voor jongens! Het eenvoudig gegeven wordt heel natuurlijk behandeld en zonder eenigen dramatischen inslag houdt het den lezer toch in spanning van begin tot eind. Zielkundig ook héél juist. Hier wordt verteld zooals het werkelijk gebeurt; de personen, die er in voorkomen, zijn geen boekjes-menschen, maar menschen van "vleeseh en bloed". Het verhaal bedoelt aan kinderen aanschouwelijk in te prenten, dat God rijken en armen heeft gemaakt en dat het daarom den rijken niet past, zich vroolijk te maken over de armoede van den eerlijk-arme. Een kostelijk gegeven tegen den al meer voort-etenden kanker der revolutionaire begrippen. De uitvoering is keurig, de plaatjes behoorlijk, dat op blz. 21 meesterlijk. Van harte aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1929

Hugo Kingmans

De gelapte broek, druk 2, 75 blz.
G. K. 0. 6 t. d. t. Geïll. door E.J. Veenendaal. 35 cent. "De gelapte Broek" verhaalt van een armen jongen, die door zijn schoolkameraden bespot werd om z'n telkens en telkens verstelde broek. Zijn moeder was weduwe en kon geen nieuwe koopen. Maar ze zorgde, dat alles heel bleef. Vooral onder leiding van den zoon van een rijken boer moest de arme Klaas het ontgelden. Heel aardig wordt dan zijn strijd onder diens spot geteekend; óók hoe eindelijk de jongens leeren inzien, dat ze echt "gemeen" hebben gedaan tegenover hem, en hoe ze ten slotte echte vrienden zijn geworden. Taal en stijl héél frisch. Echt voor jongens! Het eenvoudig gegeven wordt heel natuurlijk behandeld en zonder eenigen dramatischen inslag houdt het den lezer toch in spanning van begin tot eind. Zielkundig ook héél juist. Hier wordt verteld zooals het werkelijk gebeurt; de personen, die er in voorkomen, zijn geen boekjesmenschen, maar menschen van "vleesch en bloed". Het verhaal bedoelt aan kinderen aanschouwelijk in te prenten, dat God rijken en armen heeft gemaakt en dat het daarom den rijken niet past, zich vroolijk te maken over de armoede van den eerlijk-arme. Een kostelijk gegeven tegen den al meer voortvretenden kanker der revolutionaire begrippen. De uitvoering is keurig, de plaatjes behoorlijk, dat op blz. 21 meesterlijk. Van harte aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1932

Hugo Kingmans

De gelapte broek, druk 2, 75 blz.
Leeftijd 8-10 jaar. Een jongensboek. Koert Straatsma wordt door de jongens voor "lappeman" gescholden, omdat hij zooveel lappen in z'n broek heeft. Douwe Eisinga is er ook bij, maar vindt het niet mooi, dat de jongens Koert uitlachen. Douwe zwijgt echter. Dat vindt z'n vader niet flink. Tusschen de jongens wordt het weer goed en de naam "lappeman" verdwijnt. Welk een zegen een Godvreezende moeder te hebben. Een goed Christelijk jongensboek. Hartelijk aanbevolen. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1932

Open Boekbeoordeling.
Hugo Kingmans

De gelapte broek, druk 3, 75 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-11 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Koert Straatsma is een arme jongen. Zijn moeder, een weduwvrouw, kan hem geen nieuwe broek geven, zoodat zij Koert's broek telkens verstellen moet met een nieuwe lap er bij. Een zoon van een rijke boer, Dirk Koster, plaagt Koert er mee. Ook enkele van diens vrienden. Een van die vrienden, Douwe, vindt het gemeen. Thuis wordt er bij hem over gesproken op ernstige wijze. Douwe's vader leest uit den Bijbel voor, dat God armen en rijken gemaakt heeft. Ook de moeder van Dirk komt er achter, die hem geducht onder handen neemt over zijn verkeerde gedrag. Het gevolg van dit alles is, dat de jongens het niet meer doen. En ook Koert in hun club opnemen. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit is een mooi boekje met een goede strekking, waarin het zondige aangetoond wordt van het spotten met een armen jongen, waarin de ouders met hun kinderen ernstig over deze zaak spreken. En waarin Koert's verdraagzaamheid ondanks de pijn, die hij in die spot gevoelt, goed geteekend is. Kortom:
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
Hugo Kingmans

De gelapte broek, druk 3, 75 blz.
G. K. C. 0. (Cartonnen bandje). 6 t. d. t. 40 cent. "De gelapte Broek" verhaalt van een armen jongen, die door zijn schoolkameraden bespot werd om z'n telkens en telkens verstelde broek. Zijn moeder was weduwe en kon geen nieuwe koopen. Maar ze zorgde, dat alles heel bleef. Vooral onder leiding van den zoon van een rijken boer moest de arme Klaas het ontgelden. Heel aardig wordt dan zijn strijd onder diens spot geteekend; óók hoe eindelijk de jongens leeren inzien, dat ze echt "gemeen" hebben gedaan tegenover hem, en hoe ze ten slotte echte vrienden zijn geworden. Taal en stijl héél frisch. Echt voor jongens! Het eenvoudig gegeven wordt heel natuurlijk behandeld en zonder eenigen dramatischen inslag houdt het den lezer toch in spanning van begin tot eind. Zielkundig ook héél juist. Hier wordt verteld zooals het werkelijk gebeurt; de personen, die er in voorkomen, zijn geen boekjesmenschen, maar menschen van "vleesch en bloed". Het verhaal bedoelt aan kinderen aanschouwelijk in te prenten, dat God rijken en armen heeft gemaakt en dat het daarom den rijken niet past, zich vroolijk te maken over de armoede van den eerlijk-arme. Een kostelijk gegeven tegen den al meer voortvretenden kanker der revolutionaire begrippen. De uitvoering is keurig, de plaatjes behoorlijk, dat op blz. 21 meesterlijk. Van harte aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

Hugo Kingmans

De gelapte broek, druk 3, 75 blz.
Reeds voorheen aanbevolen in Maandblad N.Z.V. 1932, blz. 171. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1936
Hugo Kingmans

De gelapte broek, druk 4, 58 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Koert is een flinke jongen, wiens moeder weduwe is. Door een clubje van vijf jongens wordt hij uitgelachen. Dirk Koster, een rijke boerenzoon, vond het aardig om Koert uit te lachen, daar deze een broek droeg met ingezette lappen. Douwe Eisinga kan niet echt meedoen, durft echter niet z'n afkeuring hierover uit te spreken. Toch vertelt hij thuis, wat is voorgevallen. Zijn vader vindt het laf van hem dat hij niet flink is opgetreden. Vader leest uit den Bijbel voor, dat de Heere rijken en armen gemaakt heeft. Moert's moeder vermaant haar jongen niet kwaad met kwaad te vergelden. Zij wijst erop, dat rijken en armen elkander ontmoeten. Daar Koert nog al eens een karweitje voor buurman moet doen, belooft deze hem als hij van school af is, dat Koert dan in de tuinderij mag komen, De moeder van Koert gaat nu ook uit werken bij Douwe thuis. Tenslotte kiest hij en de andere jongens partij voor Koert. Ook Dirk Koster's moeder komt er achter, wat haar zoon deed. De vrede tusschen hem en Koert komt nu ook tot stand. Algemeene op- of aanmerkingen: Een goed jongensboek. Een verhaal met veel opvoedkundige waarde. Op juiste wijze is geteekend hoe diepgrievend het is voor een jongen door een medescholier bespot te worden. 't Is goed als ouders hun kinderen de fouten onder het oog brengen. Koert leert z'n wraak bedwingen. Met genoegen hebben wij dit boek gelezen.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.
Hugo Kingmans

De gelapte broek, druk 5, 57 blz.
G.K.C.O. (Cart. band) 8 t.d.t. „De gelapte Broek" verhaalt van een armen jongen, die door schoolkameraden bespot werd om z'n telkens en telkens verstelde broek. Zijn moeder was weduwe en kon geen nieuwe koopen. Maar ze zorgde, dat alles heel bleef. Vooral onder leiding van den zoon van een rijken boer moest de arme Klaas het ontgelden. Heel aardig wordt dan zijn strijd onder diens spot geteekend; óók hoe eindelijk de jongens leeren inzien, dat ze echt „gemeen" hebben gedaan tegenover hem, en hoe ze ten slotte echte vrienden zijn geworden. Taal en stijl héél frisch. Echt voor jongens! Het eenvoudig gegeven wordt heel natuurlijk behandeld en zonder eenigen dramatischen inslag houdt het den lezer toch in spanning van begin tot eind. Zielkundig ook héél juist. Hier wordt verteld zooals het werkelijk gebeurt; de personen, die er in voorkomen, zijn geen boekjesmenschen, maar menschen van „vleesch en bloed". Het verhaal bedoelt aan kinderen aanschouwelijk in te prenten, dat God rijken en armen heeft gemaakt en dat het daarom den rijken niet past, zich vroolijk te maken over de armoede van den eerlijk-arme. De uitvoering is keurig, de plaatjes zijn geslaagd. Van harte aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940