Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJ.J. Frinsel

De Erepoort, druk 1, 46 blz.
prijs f 0,60; in slappe omslag; jongensboek, leeftijd ± 9-10 jaar.
Inhoud: Appie Peen bouwt een erepoort, omdat z'n broer Herman uit Indonesië thuiskomt. Daarbij maakt hij ruzie met een vriendje, valt en breekt z'n been. Hij moet naar het ziekenhuisen is daarom boos ook op God. Waarom moest hij nu juist een ongeluk krijgen? Zijn broer Herman komt echter op bezoek in het ziekenhuis en op Kerstavond vieren ze op de zaal Kerstfeest. Dan krijgt Herman gelegenheid de Kerstgeschiedenis te vertellen ook aan hen, die er anders nooit van gehoord zouden hebben. Gebruik van Heer en kerstboom.
Conclusie: Wijze van vertellen is heel goed. Godsdienstige tendenz kan wel wat positiever. Het boekje heeft echter wel evangeliserende waarde, daarom:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
J.J. Frinsel

De Erepoort, druk 2, 46 blz.
prijs f 0,60; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Ab maakt een erepoort voor zijn broer Herman, die uit Indonesië terugkeert, hij valt van de ladder en wordt opgenomen in 't ziekenhuis. Daar ligt ook een broertje van een in Indonesië gesneuvelde soldaat. Herman vertelt dat Gerrit en hij vrienden waren en dat Gerrit van een spotter een kind van God was geworden. Hermans Kerstverhaal vormt een groot gedeelte van dit boekje. Strekking: Een ongeluk kan toch wel een zegen van God zijn. Gebruik van de kerstboom. Condusie: Ofschoon de strekking en verteltrant van het verhaal wel goed zijn, kan het boekje ons toch niet bekoren, door de plaats, die aan de kerstboom ingeruimd wordt en door het oppervlakkige in de vertelling van de Kerstgeschiedenis. Leeftijd 9-12 jaar.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
J.J. Frinsel

De Erepoort, druk 4, 46 blz.
10 t.d.t., G.K.C.B., J. 8-10 j., (zie B.B. 1957). Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

J.J. Frinsel

De Erepoort, druk 5, 46 blz.
prijs f 1,15 gebonden; jongensboek.
Inhoud: Herman, Abs broer, komt uit Indonesië terug. Ab, die een erepoort maakt, krijgt ruzie met een vriend, valt van een ladder en breek z'n been. In 't ziekenhuis ontmoet hij een jongen, wiens broer in Indonesië is gesneuveld. Dit blijkt een vriend van Herman geweest te zijn. 's Avonds komt Herman met enkele familieleden en vrienden op de ziekenzaal om met de jongens Kerstfeest te vieren. Herman vertelt het Kerstverhaal. Strekking: "'t Kan ook wel een zegen van God zijn, als je een ongeluk krijgt" (zin uit het boek). Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Niet onaardig verteld, hier en daar wel wat gezocht. 't Vertellen van de Kerstgeschiedenis door Herman beslaat bijna een derde deel van het boek.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
J.J. Frinsel

De Erepoort, druk 5, 46 blz.
Erepoort door J.J. Prinsel. Een knaapje richt een erepoort op voor zijn grote broer die uit Indonesië komt. Hij valt van de ladder, breekt zijn been en sluit in het ziekenhuis vriendschap met een buurjongetje. Volkomen verouderd. (geb. f 1,15)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.

J.J. Frinsel

De Erepoort, druk 6, 46 blz.
prijs gebonden f 1,25; jongensboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Appie Peen heeft van een marktkoopman wat takken gekregen, waar hij een erepoort van wil maken voor zijn broer, die uit Indonesië zal terugkomen. Door een ruzie met Joop valt Appie met ladder en al om, zodat hij in het ziekenhuis terechtkomt. Daar komt zijn broer en heel de familie hem opzoeken. Hier vieren ze toch nog Kerstfeest.
Conclusie: Het is geen onaardig geschreven verhaaltje wat jongens zeker wel boeien zal. Toch is het wat oppervlakkig geschreven en bepaalde uitdrukkingen wekken wat verzet op. Aan de Kerstgeschiedenis is wel wat grote plaats gegeven. Dat ook de Heilige Geest nodig is om te geloven, komt in de vertelling helaas niet uit. Dit gemis maakt dit boekje, ondanks andere kwaliteiten, niet zo best bruikbaar voor onze Kerst-uitdeling.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.