Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

De grote skitocht, druk 1, 123 blz.
prijs f 1,55; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Bas, de zoon van kapitein Helders van de "Reitdiep", een kustvaarder, die enkele malen een lading hout haalt in Noorwegen, komt in aanraking met een. Noors vissersgezin. Er ontstaat vriendschap met de kinderen van de visser. Bas maakt met hen een paar bergtochten, leert skiën en op een winterse dag maken ze een grote skitocht, waarbij Bas een ongeluk krijgt. Hij wordt maar nauwelijks gered. Met een gebroken been en een zware longontsteking vinden we hem straks in een eenzame boerderij, waar hij liefdevol verpleegd wordt. Hij betert gelukkig en viert het Noorse Kerstfeest mee, Strekking: De Heere hoort het gebed en beschaamt niet, wie op Hem vertrouwen.
Conclusie: Ik heb wel enige bedenkingen. Zo kwam ik een paar keer de naam "Heer" tegen en in de Kerstfeestviering (typisch Noors natuurlijk, dus met kerstboom) mis ik het doel en de noodzaak van Christus' komst om de zonde te verzoenen. Desondanks een heel mooi boek, ook om de wijze waarop het ons het Noorse land en leven nader brengt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

De grote skitocht, druk 1, 123 blz.
Een voortreffelijk boek is De grote skitocht, van de onvermoeibare K. Norel. Een Nederlands schippersgezin maakt een aantal reizen naar Noorwegen om daar hout te laden. In die tijd raakt het vertrouwd met het Noorse landschap, het klimaat en de bevolking. De zoon Bas maakt zich al spoedig vrienden, en leert skiën en bergen beklimmen. Op een van zijn skitochten krijgt hij een ongeluk en wordt slechts met moeite gered, waarna hij lange tijd op een boerderij verpleegd moet worden. Hier viert hij ook het Kerstfeest mee. Een eenvoudig goed geschreven en goed gecomponeerd verhaal in diepgelovige, christelijke geest. De milieutekening is uitstekend. Aanbevolen. (geb. f 1,55)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.

K. Norel

De grote skitocht, druk 2, 122 blz.
10 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 9-12 j., (zie B.B. 1958). Wij hopen, dat na het spannende verhaal, ook de mooie wijze, waarop over het kerstgebeuren gesproken wordt, onze jongens en meisjes grijpen zal. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

K. Norel

De grote skitocht, druk 2, 122 blz.
prijs gebonden f 1,60; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Het gezin van kapitein Helders maakt met de "Reitdiep" verschillende tochten naar Noorwegen. Zoon Bas maakt kennis met Alf en Ingrid, kinderen van visser Nielsen. Ze maken een spannende bergtocht. Bas moet ook leren skiën, wat goed gelukt. Op een grote skitocht maakt Bas een lelijke val, waarbij hij een been breekt. Alf graaft hem in de sneeuw in en gaat op hulp uit. Na veel zoeken ('t is weer gaan sneeuwen!) wordt Bas gevonden. Behalve een gebroken been heeft Bas een flinke longontsteking opgelopen. Liefderijk wordt hij op een eenzame boerderij verpleegd, waar hij ook het (Noorse) Kerstfeest meemaakt. Strekking: In moeilijke, donkere omstandigheden kun je altijd en overal tot God roepen en "Hoe het ook komt, God maakt het altijd goed". Gebruik van Heer (enkele malen) en kerstboom. Kerstfeest typisch Noors, niet hinderlijk, wel oppervlakkig.
Conclusie: Verhaal in 't begin wat stroef, later vlotter. Het zware leven in de eenzame hoeven in Noorwegen wordt mooi beschreven. Daarom:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.