Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



N.M. Schouten

De grote verandering, druk 1, 94 blz.
prijs f 1,15; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Arbeider Terpstra gaat verhuizen van de Friese boerderij naar Noord-Holland. Hij treft het niet best: de boer, bij wie hij terechtkomt, moet niets van godsdienst hebben. Daardoor ontstaan er conflicten tussen boer en arbeider. Alles in het dorp is vrijzinnig. Terpstra kan niet naar de kerk. Na een jaar komen Terpstra en zijn zoon Jelle bij een betere baas. Strekking: De Christen kan in een vijandige en onverschillige omgeving tot zegen zijn.
Conclusie: Terpstra gaat naar Noord-Holland, zonder dat hij eerst heeft geïnformeerd naar de omgeving, waarin hij terecht zal komen. Weet dus niets af van de toestanden op gebied van kerk en school. Dit bezorgt hem veel moeilijkheden. Endoordeel. aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
N.M. Schouten

De grote verandering, druk 1, 94 blz.
De grote verandering, door N.M. Schouten, is een prettig geschreven verhaal over een protestantse Friese familie, die in een volslagen heidens dorp terecht komt, er slaagt en zelfs anderen tot God voert. Een principieel boek.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1954-55

Open IDIL-Gids.

N.M. Schouten

De grote verandering, druk 2, 94 blz.
prijs gecartonneerd f 1,20; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Vader Terpstra is boerenarbeider in Friesland, daar wordt hij ontslagen en krijgt een betrekking in Noordholland, aanvankelijk bij een boer, die niet godsdienstig is en hem 's zondags laat werken. Terpstra bepaalt zijn standpunt, maar moet daarom na een jaar weer weg. In de naaste omgeving krijgt hij een andere, een betere boer. Strekking: In Friesland leefde de fam. Terpstra in een heel andere omgeving dan in Noordholland, toch houden ze in deze omgeving vast aan de kerk en aan hun chr. levensstijl. Ze nemen zelfs kennissen mee, de fam. Keersemaker, in de hoop dat daar dè grote verandering komen mag.
Conclusie: Een boekje, dat ons leert, onder welke omstandigheden ook, vast te houden de beginselen, die ons lief zijn. Het wijst ons op de gevaren die van de omgeving uitgaan, maar ook op de zegen, die uitgaat van een principieel gezin. De grote verandering kon dieper getekend worden, want het is meer dan van niet-kerkelijk tot kerkelijk!
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.