Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



N.M. Oostlander

De grote vlucht, druk 1, 101 blz.
prijs gebonden f 1,25; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: De moeder van Joska en Erike, twee Hongaarse kinderen, is door de Russen gearresteerd en zal naar een kamp in Siberiƫ overgebracht worden. De beide kinderen zullen dan met anderen naar Duitsland vluchten. Na een moeilijke reis komen ze in Oostenrijk, waar ze in een vluchtelingenkamp ondergebracht worden. Moeder sterft in het gevangenkamp en vader komt juist op de verjaardag van Erike in hetzelfde kamp als zijn beide kinderen. Strekking: Wie God liefheeft, die straft Hij.
Conclusie: De schrijfster heeft ons juist getekend de moeiten en zorgen, waarin de vluchtelingen verkeerden, die huis en haard moesten verlaten. Met ontroering gelezen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
N.M. Oostlander

De grote vlucht, druk 2, 91 blz.
prijs f 1,35; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Twee Hongaarse kinderen vluchtten naar de vrijheid. In het kamp, waar ze ondergebracht worden, komt ook hun vader. Hun moeder is onder het regiem gestorven, maar heeft een brief achtergelaten, die op wonderlijke wijze door ben verkregen wordt. Strekking: Het vreedzaam bezit van eigen huis en haard is een onbetaalbaar goed der vrijheid. Hard is het lot dergenen, die in druk leven. Droevig is het leven dergenen, die zwerven in de vreemde. Lees! gedenk! en bid voor hen, die zijn in nood!
Conclusie: Een ernstig boek, dat de werkelijkheid beschrijft en toch niet gruwzaam wordt. Na de gebeurtenissen in Hongarije een boek, dat ook door onze jongeren zal worden begrepen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
N.M. Oostlander

De grote vlucht, druk 3, 101 blz.
prijs f 0,80; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Twee Hongaarse kinderen vluchten met grote mensen uit Hongarije. Later komt vader in hetzelfde kamp aan. Uit vele gevaren worden ze gered en smaken in een vreemd land de vrijheid. Moeders brief komt later in hun bezit en brengt troost. Strekking: Vrijheid is een onwaardeerbaar goed. We denken en bidden te weinig voor hen, die, omdat ze de vrijheid verkiezen, zwervers zijn geworden; displaced persons, die 't vaak zo ontzaglijk moelijk hebben.
Conclusie: Een boek, dat nog steeds actueel blijft. Onze jongeren moeten deze dingen ook weten.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.