Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronFré Oosterhoff

De hei van de boswachter, druk 1, 84 blz.
Prijs f 1,10; gecartonneerd; geïllustreerd; jongensboek, leeftijd 11-13 jaar. Strekking: Het verhaal beschrijft hoe het zieke kleinzoontje van de Boswachter een paar vriendjes krijgt in Jaap en Jelle, die dikke vrienden van elkaar zijn. De eerste ontmoeting met de Boswachter was minder prettig. Ze eindigde in vriendschap met zijn kleinzoontje. Condusie: Het is een vlot geschreven boekje, laat zich prettig lezen. 't Verband met het Kerstfeest is wat geforceerd. Jaap is een jongen, die ervaart dat hij telkens opnieuw verkeerde dingen doet. Een goed boek voor jongens van 11-13 jaar. Het zal graag gelezen worden.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
Fré Oosterhoff

De hei van de boswachter, druk 2, 85 blz.
prijs f 1,40; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dries' ouders zijn gestorven. Nu woont hij bij zijn grootouders in het heidehuis. Opa is boswachter. Dries is reeds lang ziek en in het eenzame huis ziet hij bijna nooit jongens. Hij maakt voor 't eerst kennis met Jaap en Jelle wanneer deze jongens op verboden terrein opgepikt worden. Later, wanneer Jaap, Anneke en Paultje in de sneeuw verdwaald zijn ontmoet hij ze weer. Dan is Dries intussen beter geworden en mogen de jongens bij hem komen spelen op het anders verboden terrein.
Conclusie: De schrijfster geeft goed de eenzaamheid van de heide en het bos weer. Van een heel goede strekking.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
Fré Oosterhoff

De hei van de boswachter, druk 3, 85 blz.
gebonden, geïllustreerd door Hein Kray, geschikt voor jongens en meisjes van 10-12 jaar.
Inhoud: In de oorlog kwamen de vader en moeder van Dries om in Rotterdam. Als een weesjongen van 5 jaar komt hij in huis bij opa en oma in Drente. Daar wordt hij ziek en moet hij 2 jaar het bed houden. Daardoor is hij nooit op school geweest. Jaap en zijn vrienden beleven allerlei avonturen bij de boswachter en de schaapherder. Als Gerrit, de schaapherder ziek is, mogen ze zelfs voor de schapen zorgen. Zo komen ze in contact met Dries, wat heel prettig is voor hem. Het volgende jaar mag hij gelukkig weer naar school.
Conclusie: Een boekje, dat we onze kinderen gerust in handen kunnen geven. De auteur is een goede verteller. Pedagogisch en godsdienstig volledig verantwoord. Het is een boeiend en goed geschreven verhaal.
Eindoordeel: Warm aanbevolen. C. L. Maaskant
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1994

Open Boekbeoordeling.