Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron

Allemaal katjes, druk 4, 46 blz.
Dit boekje is bestemd voor kinderen van 7 jaar. De avonturen van twee poesjes worden verteld op prettige wijze, boeiend en te begrijpen voor kinderen op dien leeftijd. Het geheel is fraai uitgevoerd en de plaatjes zijn sprekend. In 't verhaaltje bevindt zich echter geen enkel opvoedend element en 't lijkt ons nu niet bepaald geschikt, om met Kerstfeest uit te delen. Als leesboekje op school zou het beter gebruikt kunnen worden, hoewel ons het bidden der meisjes voor de verdwaalde poesjes niet bekoren kan. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1930

Open Boekbeoordeling.


Allemaal katjes, druk 6, 48 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ┬▒ 6 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Liesje en Miesje, twee kleine poesjes, gaan samen op reis. Ze verdwalen tenslotte in den grooten tuin van den dokter. In het huis van den dokter eten ze van de pudding en gooien een bord en een pijp kapot. Koosje en Toosje, de eigenaresjes van de poesjes, zijn hun poesjes kwijt. Eerst gaan ze in den tuin zoeken. De dokter, die intusschen thuis is gekomen, denkt dat Koosje en Toosje alles hebben stukgegooid en verknoeid. 's Nachts ontdekt de dokter de poesjes en nu begrijpt hij alles. Den volgenden morgen krijgen de meisjes hun poesjes terug. Toosje en Koosje gaan den dokter een nieuwe pijp brengen. "Allemaal katjes", zegt hij. Algemeene op- of aanmerkingen: Een leuk verhaaltje met echt kinderlijke sfeer. Maar ook hier is het godsdienstig element heel zwak. Daarom zijn deze boekjes van van de Hulst niet geschikt voor onze Z.S. Nieuwe spelling.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.


Allemaal katjes, druk 11, 47 blz.
Dat de serie "Voor Onze Kleinen" zeer veel opgang gemaakt heeft, blijkt uit het respectabel aantal herdrukken dat verschillende van de nu volgende deeltjes bereikten. Het dwingt bewondering af hoe de schrijver W.G. van de Hulst, in de eenvoudige verhaaltjes met hun korte zinnen toch een sfeer oproept, die de jonge lezertjes weet te boeien en te amuseren. Opmerkelijk is ook dat hij met het simpelste verhaaltje een stukje godsdienst weet te verweven op aantrekkelijke en onopdringerige wijze. De oorspronkelijke tekeningen van Tjeerd Bottema, die een enkele keer wat ouderwets aandoen, maar overigens wel aanspreken, bleven gehandhaafd. In nr. 1, Fik (14e druk) vertelt een hondje zijn diverse belevenissen met zijn baasje Jan: bezoek aan de slager, ontmoeting met een kikker, een zware ziekte van Janneman. Nr. 3. "Allemaal katjes!" (11e druk) gaat over twee ondeugende poesjes, die kattekwaad uithalen in het huis van de dokter en over twee lieve zusjes, van wie die katjes zijn. Natuurlijk komt alles op zijn pootjes terecht. Ja, zelfs de boze dokter draait bij. In nr. 4 (13e druk), wordt verhaald Van de boze koster! die zijn bril verloren heeft. Als hij dan ook nog een paar bengels in de kerk aantreft, jagend op een biggetje, is hij helemaal kwaad. Maar alles komt goed voor alle partijen. Van drie domme zusjes! (9e druk) is de titel van nr. 6. Drie domme vogel-zusjes zien niet, dat kleine broer niet mee kan, wanneer zij op ontdekking gaan. Drie domme mensen-zusjes gaan op avontuur op verboden grond en laten kleine broer achter, wanneer zij onraad bespeuren. Vogeltjes en kindertjes komen weer veilig thuis. Ook een 11e druk haalde nr. 7, waarin alles draait om Bruun, de beer! Ko en Kees laten de beer van hun zieke zusje Rietje uit het raam vallen en als ze de volgende morgen gaan zoeken is hij verdwenen. Op de speelplaats zien ze jongens met Bruun voetballen. Ko weet het beertje te veroveren, holt ermee naar huis en stopt het vuil en wel bij Rietje in bed, die dolgelukkig is. Ook nr. 12, Anneke en de sik, (8e druk) zal wel graag door de kleintjes gelezen worden. Anneke heeft een mooi blauw lintje, dat ze haar geitje om wil doen. Sik loopt echter weg en Anneke gaat hem achterna, steeds verder. Zij verdwaalt en wordt door een turfboer bij haar grootouders teruggebracht. Als laatste krijgen we dan nr. 18, Annelies (3e druk). Het dochtertje van de dominee gaat met Peter van de boer mee naar het land. Terwijl de koeien worden gemolken, gaan de kinderen op onderzoekingstocht. Ze gaan spelevaren en het scheelde maar een haar of Annelies was verdronken. Na vele strubbelingen volgt een blijde thuiskomst. (p. dl. geb. f 0,80)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.Allemaal katjes, druk 15, 47 blz.
prijs gebonden f 1,50; meisjesboek.
Inhoud: Twee jonge poesjes lopen weg en komen terecht in het huis van buurman, een dokter. Ze halen daar allerlei kattekwaad uit. De huishoudster van de dokter ontfermt zich over de diertjes. De twee zusjes, van wie de katjes zijn, gaan op onderzoek uit. Bij de dokter worden ze echter weggejaagd. Toch komen de katjes weer terecht en alles komt in orde. Gebruik van Heer.
Conclusie: Voor de kleintjes een mooi boekje!
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.


Allemaal katjes, druk 17, 47 blz.
prijs niet geb. f 3,25; meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Twee poesjes kruipen bij de buurman, de dokter, het huis binnen en richten daar enige ravage aan. Koosje en Toosje gaan ze zoeken en worden gesnapt. De dokter verdenkt hen van de daad, maar 's nachts ontdekt hij, dat er poesjes in huis zijn. Hij maakt het goed met de kinderen.
Conclusie: Weer een herdruk van de meesterverteller. Opvoedkundig erg goed (dierenliefde, vergevensgezindheid, eerlijkheid). Godsdienstig wat oppervlakkig. Boeiend beschreven. Verouderd: turven in de schuur; dokters witstenen pijp; inktpot; Bet, de oude meid; kinderschorten.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1976

Open Boekbeoordeling.


Allemaal katjes, druk 19, 47 blz.
Gebonden, sprekende tekeningen, zowel zwart-wit als kleur, leeftijd: voor te lezen: vanaf 4, zelf te lezen: 6-8 jaar, geschikt voor jongens en meisjes. Prijs: f 4,75.
Inhoud: Het verhaal gaat over twee poesjes, die bij hun baasjes "Toosje en Koosje" weglopen. Ze komen terecht in het huis van de dokter, waar ze allerlei kattekwaad uithalen. De dokter denkt dat Toosje en Koosje dat gedaan hebben. Later komt alles toch goed en de poesjes komen weer bij hun baasjes terug.
Conclusie: Voor velen is dit een bekend boekje. Van de Hulst weet een goede sfeer op te roepen. Het geheel is wel wat "zoetig", maar jonge kinderen blijft het altijd aanspreken. De inhoud is goed verantwoord.
Eindoordeel: warm aanbevolen. E. ten Berge-v.d. Berg
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.


Allemaal katjes, druk 20, 47 blz.

Beoordeling: Dit zijn "klassiekers" onder de kinderboeken. Velen van ons zullen de titels nog herkenen. Als kind hebben we ervan genoten en de kinderen van nu genieten er ongetwijfeld nog van. Alle boekjes zijn op voortreffelijke wijze, soms met een steunkleur, geïllustreerd door de zoon van de schrijver, W. G. van de Hulst jr. Al deze deeltjes zitten tussen de 10e en de 25e druk. Ik kan me indenken, dat sommigen de boeken van Van de Hulst een beetje ouderwets gaan vinden. De schrijver gebruikt vaak de uitdrukking "de lieve Heer". Bij andere schrijvers hebben we daar vaak moeite mee. Mag Van de Hulst dat wel? De boekjes zijn geschikt voor kinderen van 6-8 jaar, zowel jongens als meisjes. De prijs is f 5,50 per deeltje. De uitgever is Callenbach te Nijkerk.
Conclusie: aanbevolen. A. Doeland
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1989

Open Boekbeoordeling.