Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronP. de Zeeuw J.Gzn.

De hooiplukkers van Lochem, druk 1, 102 blz.
prijs gecartonneerd f 1,35; jongensboek.
Inhoud: Dit boekje vertelt een gebeurtenis uit de tijd van de strijd tegen de Spanjaarden. Deze proberen in een voer hooi soldaten binnen de muren te smokkelen, maar ze worden ontdekt.
Conclusie: De Zeeuw vertelt op onderhoudende wijze van de ontdekking van de soldaten in het voer hooi. Het boekje heeft ook een goede christelijke strekking. De jongens zullen het graag lezen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
P. de Zeeuw J.Gzn.

De hooiplukkers van Lochem, druk 1, 102 blz.
10 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 9-13 j. De hoofdpersoon is Harm van de weduwe Hovelink, die op de Lochemse molen zit. Haar man is in 1582, toen Lochem door de Spanjaarden werd aangevallen, met zijn knecht Roel mee getrokken, op de vijand af. De molenaar kwam niet terug. Roel, zijn knecht, wel. En die vertelde dat de baas gesneuveld was. Hij dreef voortaan voor de vrouw de molen. Totdat hij kans kreeg om met verradersgeld de molen van de stad te pachten. Dat gebeurde in 1593. De weduwe moest toen van de molen af en kwam in het huisje van Roel terecht. Maar Harm, haar zoon, vertrouwt Roel niet. Het bekende hooi is zgn. voor Roel bestemd en om die te treffen gaat Harm met een paar vrienden en een vriendinnetje hooi plukken. Daarbij trekt hij een Spanjaard uit het hooi, die rood haar heeft. Later blijkt, dat deze kerel zijn vader is. Het verhaal is zeer goed van stijl, prettig en begrijpelijk voor kinderen geschreven. Het heeft een zeer goede christelijke strekking. Opbouwende tendens, al loopt Harm wel wat gevaar een tikkeltje "eigen wijs" te worden, doordat hij steeds het juiste doet. Dapperheid, vaderlandsliefde, Godsvertrouwen, maken dit boek tot goede lectuur voor jongens en meisjes van 9-13 jaar. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

P. de Zeeuw J.Gzn.

De hooiplukkers van Lochem, druk 1, 102 blz.
P. de Zeeuw J.Gzn. schildert in De Hooiplukkers van Lochem de situatie in 1590. De Spanjaarden, de list van Breda nog in het geheugen, willen Lochem innemen door middel van drie wagens hooi waarin soldaten zijn verborgen. De verrader die hier achter zit, heeft echter niet voldoende rekening gehouden met enkele jongens die hem te slim af zijn. Een frisse vertelling, waarin de verraderlijke rol van de pastoor van Zutfen beter niet had kunnen worden geruggereerd. (geb. f 1,35).

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1963-64

Open IDIL-Gids.

P. de Zeeuw J.Gzn.

De hooiplukkers van Lochem, druk 2, 102 blz.
prijs gebonden f 3,95; jongensboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Harm woont met zijn moeder op de molen van Lochem. Z'n vader zou bij Heiligerlee gesneuveld zijn. Door bedrog van de knecht moeten ze van de molen af en Roel de knecht wordt molenaar. Als Harm hooi van de wagens gaat plukken, merkt hij dat er Spanjaarden onder het hooi zitten. Ook Harms vader zit daarbij. Roel wordt als verrader gevangen genomen en Harm komt met zijn ouders weer op de molen te wonen.
Conclusie: Een goed boek Historisch verantwoord. Het getuigt van Gods vertrouwen. Spannend geschreven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.