Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 1, 180 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 12-16 jaar; uit den tijd van den Slavenhandel.
Korte inhoud: Tom, een slaaf, leeft eerst heel gelukkig en tevreden bij zijn vrouw en kinderen. Maar de eigenaar heeft schulden en moet Tom verkoopen. Gelukkig krijgt Tom een goeden meester. Maar als deze sterft, komt Tom in handen van een beul, die hem meeneemt naar het Zuiden, waar Tom op een plantage hard moet werken. Zijn nieuwe heer wil een drijver van hem maken, hetgeen Tom weigert. Het slot is, dat Tom zoo goed als doodgeslagen wordt, en toch nog in vriendenarmen sterft. "Toen kwamen de engelen en haalden hem thuis." Algemeene op- of aanmerkingen: Een prachtboek, dat niet nalaten zal, diepen indruk achter te laten bij jong en oud. Eliza's vlucht, hoewel bekend, is altijd boeiend. Het geloof in en het vertrouwen van Tom op God is aangrijpend. Zijn laatste woorden waren: "Wie ... zal ons scheiden ... van de liefde ... van Christus."
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 1, 180 blz.
Titelblad en omslag verschillen: Op den omslag staat: Opnieuw verteld. Op het titelblad: Vrij bewerkt. 't Is beide waar. In elk geval is het oude, zeer bekende en veel gelezen boek gemoderniseerd. De inhoud is zóózeer gemeen goed geworden, dat die niet behoeft te worden geresumeerd. De uitgever zegt van deze nieuwe bewerking: "Iedere tijd stelt zijn eigen eischen, iedere eeuw heeft haar eigen eigenaardigheden. En zeer zeker "de eeuw van het kind". Een kind van dezen tijd wordt niet meer geboeid door wat de aandacht van vroegere kinderen in beslag nam. In onze dagen vraagt ook het kind in zijn lectuur een zeker tempo"; wat men in een trekschuit las, leest men niet meer in een vliegmachine. En lettend op die teekenen des tijds, hebben we gemeend van bovenstaand klassiek werk een vrije bewerking te moeten geven, die aan de eischen des tijds beantwoordt, zonder dat daardoor iets aan den inhoud te kort wordt gedaan. En we hebben die bewerking opgedragen aan Frieda van Felden, de schrijfster van het algemeen bekende en geliefde meisjesboek "Nan's Zonnige Zomer". Doch daarmede niet tevreden, hebben we het boek geïllustreerd met 42 van de oorspronkelijke illustraties van den Engelschman R.H. Brock, n.l. 1 kleurenplaat "Eliza's vlucht", 13 volle pagina's teekeningen in halftoon en 28 penteekeningen. De band en de stofomslag zijn naar het ontwerp van Ir. M.C.A. Meischke". In het "woord vooraf" zijn geen aanwijzingen te vinden, in hoever het oorspronkelijke verhaal is gevolgd en welke stukken zijn uitgelaten. Zeker is, dat Frieda van Felden een uitstekend vertelster is. Haar boek "Ons Nestje" heeft dat zeer duidelijk bewezen en bij de lezing van dit boek blijkt het ook. Deze uitgave voor kinderen van de oude Negerhut, juist nu de vertaling van het boek van Magdeleine Paz "Omdat ik zwart ben" de aandacht der grooten op het negerprobleem in Amerika vestigt, is wel up to date. Bezwaar hebben we tegen de voorstelling op blz. 81 en 82. Daar verdrinkt zich een van haar kind beroofde negerin. Tom wist, dat de barmhartige Heiland de tranen van deze vrouw had geteld. - Een dergelijke uitspraak is te kras. De origineele plaatjes geven aan het boek wel cachet, vooral die op kunstdruk; de zwartjes die feitelijk een nieuwere generatie van illustratiekunst vertegenwoordigen, zijn van heel ander karakter, ofschoon ze in hun soort zeker heel goed zijn. Maar èn deze twee generaties van illustratieve kunst èn de daardoor onvermijdelijke tweeheid van afbeelding, geeft iets onrustigs aan het boek. 't Een óf 't ander ware beter geweest. 't Zal niet vaak voorkomen, dat we van een boek zeggen moeten: "'t is te rijk geïllustreerd." Dit klassieke werk blijft altijd nieuw; moge het ook in dezen modernen vorm weer velen tot een zegen zijn!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933

H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 2, 180 blz.
(Cartonnen band). 27 t. d. t. 75 cent. Titelblad en omslag verschillen: Op den omslag staat: Opnieuw verteld. Op het titelblad: Vrij bewerkt. 't Is beide waar. In elk geval is het oude, zeer bekende en veel gelezen boek gemoderniseerd. De inhoud is zóózeer gemeengoed geworden, dat die niet behoeft te worden geresumeerd. De uitgever zegt van deze nieuwe bewerking: "Iedere tijd stelt zijn eigen eischen, iedere eeuw heeft haar eigen eigenaardigheden. En zeer zeker "de eeuw van het kind". Een kind van dezen tijd wordt niet meer geboeid door wat de aandacht van vroegere kinderen in beslag nam. In onze dagen vraagt ook het kind in zijn lectuur een zeker "tempo"; wat men in een trekschuit las, leest men niet meer in een vliegmachine. En lettend op die teekenen des tijds, hebben we gemeend van bovenstaand klassiek werk een vrije bewerking te moeten geven, die aan de eischen des tijds beantwoordt, zonder dat daardoor iets aan den inhoud te kort wordt gedaan. En we hebben die bewerking opgedragen aan Frieda van Felden, de schrijfster van het algemeen bekende en geliefde meisjesboek "Nan's Zonnige Zomer". De band en de stof-omslag zijn naar het ontwerp van Ir. M.C.A. Meischke." In het "woord vooraf" zijn geen aanwijzingen te vinden, in hoever het oorspronkelijke verhaal is gevolgd en welke stukken zijn uitgelaten. Zeker is, dat Frieda van Felden een uitstekend vertelster is. Haar boek "Ons Nestje" heeft dat zeer duidelijk bewezen en bij de lezing van dit boek blijkt het ook. Deze uitgave voor kinderen van de oude Negerhut, juist terwijl de vertaling van het boek van Magdaleine Paz "Omdat ik zwart ben" de aandacht der grooten op het negerprobleem in Amerika vestigt, is wel up to date. Bezwaar hebben we tegen de voorstelling op blz. 81 en 82. Daar verdrinkt zich een van haar kind beroofde negerin. Tom wist, dat de barmhartige Heiland de tranen van deze vrouw had geteld. - Een dergelijke uitspraak is te kras. Dit klassieke werk blijft altijd nieuw; moge het ook in dezen modernen vorm weer velen tot een zegen zijn!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 2, 180 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12-15 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Het bekende, veel gelezen, ontroerend schoone boek, genaamd "De hut van Oom Tom", is een vlammend protest tegen de slavernij, in 't bijzonder van den slaaf Oom Tom en zijn gezin. Deze gelooft rotsvast in zijn Heere en Heiland, ondanks de geweldige beproevingen. Verder vertelt het van de familie Shelby, van Topy, van de vlucht van Eliza en Harry en nog veel meer. Algemeene op- of aanmerkingen: Goede wijn behoeft geen krans.
Conclusie: Zeer warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 2, 180 blz.
Onnoodig dit boek aan te bevelen. Het blijft altijd nog te waardeeren lectuur. Leeft. 10-14 j. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1938
H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 3, 180 blz.
(Cart. band). 27 t.d.t. De inhoud van dit zeer bekende en veel gelezen boek is zóózeer gemeengoed geworden, dat die niet behoeft te worden geresumeerd. De uitgever zegt van deze nieuwe bewerking: Iedere tijd stelt zijn eigen eischen, iedere eeuw heeft haar eigen eigenaardigheden. En zeker zeer „de eeuw van het kind." Een kind van dezen tijd wordt niet meer geboeid door wat de aandacht van vroegere kinderen in beslag nam. In onze dagen vraagt ook het kind in zijn lectuur een zeker „tempo"; wat men in een trekschuit las, leest men niet meer in een vliegmachine. En lettend op die teekenen des tijds, hebben we gemeend van bovenstaand klassiek werk een vrije bewerking te moeten geven, die aan de eischen des tijds beantwoordt, zonder dat daardoor tets aan den inhoud te kort wordt gedaan. En we hebben die bewerking opgedragen aan Frieda van Felden, de schrijfster van het algemeen bekende en geliefde meisjesboek „Nan's Zonnige Zomer". De band en de stof-omslag zijn naar het ontwerp van Ir M.C.A. Meischke." In het „woord vooraf" zijn geen aanwijzingen te vinden, in hoever het oorspronkelijk verhaal is gevolgd en welke stukken zijn uitgelaten. Zeker is, dat Frieda van Felden een uitstekend vertelster is. Haar boek „Ons Nestje" heeft dat zeer duidelijk bewezen en bij de lezing van deze bewerking blijkt het ook. Dit klassieke werk blijft altijd nieuw; moge het ook in dezen modernen vorm weer velen tot een zegen zijn!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 3, 180 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Een prachtboek. Oom Tom is een figuur, die aantrekt door zijn eerlijkheid, oprechtheid en trouw. Hij beleeft, wat hij belijdt, daarbij zachtmoedig, gaarne vergevende en steeds tot hulp bereid. Hoe gaan wij niet met volle belangstelling en met meegevoel mede op Eliza's vlucht en hoe juichen wij niet, als wij zien, dat de Heere haar helpt. Het boek toont ons het onbarmhartig lijden der slaven en de harde behandeling van gewetenlooze handelaars. Algemeene op- of aanmerkingen: Het godsdienstige is oppervlakkig, over wedergeboorte wordt niet gesproken. Nieuwe spelling. Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Conclusie: warm aanbevolen voor Z.S. om de strekking.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 4, 124 blz.
Prijs f 1.30; gebonden; geïll.; jongens-en meisjesboek;
Inhoud: Een verhaal, dat ons vertelt van de slavernij in Amerika. Oom Tom moet veel doormaken. Onder alles is hij geduldig en beschaamt als christenneger vele blanken. Hij sterft met een gebed voor zijn vijand. Strekking: Een degelijk boek, dat niet nalaat indruk te maken. Het heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de vrijheid der negerslavernij. Eenmaal het woord Heer gebruikt.
Conclusie: Een boek dat met graagte gelezen zal worden. Aandoenlijk beschreven. De godsdienstige strekking kon belijnder zijn, nochtans: Eindoordeel; warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 4, 124 blz.
G.K.C.B. 27 t.d.t. Door Frieda van Felden is het oude, zeer bekende en veel gelezen boek gemoderniseerd. De inhoud is zózeer gemeengoed geworden, dat die niet behoeft te worden geresumeerd. De uitgever zegt van deze nieuwe bewerking: Iedere tijd stelt zijn eigen eisen, iedere eeuw heeft haar eigen eigenaardigheden. En zeer zeker „de eeuw van het kind". Een kind van deze tijd wordt niet meer geboeid door wat de aandacht van vroegere kinderen in beslag nam. In onze dagen vraagt ook het kind in zijn lectuur een zeker „tempo"; wat men in een trekschuit las, leest men niet meer in een vliegmachine. En lettend op die tekenen des tijds, hebben we gemeend van bovenstaand klassiek werk een vrije bewerking te moeten geven, die aan de eisen des tijds beantwoordt, zonder dat daardoor iets aan de inhoud te kort wordt gedaan. En we hebben die bewerking opgedragen aan Frieda van Felden, de schrijfster van het algemeen bekende en geliefde meisjesboek „Nan's Zonnige Zomer". De band is naar het ontwerp van Ir. M.C.A. Meischke." In het „woord vooraf" zijn geen aanwijzingen te vinden, in hoever het oorspronkelijke verhaal is gevolgd en welke stukken zijn uitgelaten. Zeker is, dat Frieda van Felden een uitstekend vertelster is. Dit klassieke werk blijft altijd nieuw; moge het ook in deze moderne vorm tot een nieuwe zegen zijn.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 5, 124 blz.
prijs f 1,30; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: De bekende geschiedenis van de negerslaaf Oom Tom. Veel ellende, wreedheid en lijden moet hij doorstaan, maar hij draagt alles geduldig. Als hij doodgemarteld wordt, bidt hij voor zijn vijanden. Strekking: Te laten zien de ellende van de slavernij.
Conclusie: Een ontroerend verhaal met een goede strekking: Heb uw naaste lief als uzelf.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 6, 124 blz.
prijs f 1,45; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 12 tot 14 jaar.
Inhoud: Overbekend. Strekking: Afschaffing slavernij bepleit op bijbelse gronden.
Conclusie: Prima boek. Jammer van enkele drukfouten.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 7
prijs f 1,25; in plastic omslag, klein formaat; jongens- en meisjesboek, 13 jaar en ouder.
Inhoud: Dit overbekende verhaal schildert het vreselijk lot der negerslaven in de zuidelijke staten van de U.S.A. Hun lijden, hun haat, hun vlucht over de Ohio en dan naar Canada, het land der vrijheid. In 1863 werden de slaven vrij verklaard. Strekking: Zeker heeft dit boek veel bijgedragen tot de afschaffing der slavernij.
Conclusie: Dit boek moet ieder gelezen hebben, óók om het echte, kinderlijke geloof van Oom Tom met de levensware bestrijding ervan. Maar voor onze Z.S.kinderen is het vaak te cru! Ook soms te moeilijk.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
H. Beecher Stowe

De hut van oom Tom , druk 7
Frieda van Felden vertelt in deel 8 van de "Mei-Pockets" opnieuw het bekende verhaal van H. Beecher-Stowe over de negerslavernij in Amerika: De hut van oom Tom. De stijl is zeer verzorgd en de tekeningen geven de sfeer goed weer. Het aangrijpende verhaal is niet geschikt voor overgevoelige kinderen. De gelovige geest die uit het boek spreekt, kan veel goed doen. Een bruikbare bewerking. (f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.