Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



T. Ouwendorp-de Visser

De jurk van Lies, druk 1, 54 blz.
leeftijd van 4 tot 8 jaar, gebonden, leuke bijpassende zwart-wit illustraties door Jaap Kramer, geschikt voor meisjes. Prijs f 5,95.
Inhoud: Lies, een meisje van acht jaar, beleeft na schooltijd van alles. Op een keer, als moeder boodschappen doet, trekt ze stilletjes haar nieuwe jurk aan. Ze gaat ermee naar buiten, want ze wil hem aan haar vriendinnetje Toos laten zien. Onderweg ziet ze haar broer Daan en kruipt dan bij hem in zijn boomhut. Als ze daar uitklimt, blijft haar jurk haken en komt er een lelijke scheur in. Moeder komt erachter en Lies krijgt straf. Een week lang moet ze binnen blijven. Gelukkig komt het wel weer goed tussen Lies en haar moeder.
Conclusie: Een leuk geschreven kinderverhaal. De korte zinnetjes bevorderen het zelfstandig kunnen lezen van jonge kinderen. Om voor te lezen vind ik dit boek minder goed geschikt. De zinnen zijn er wat té kort voor en dat geeft een ongezellig effect. Jammer is dat het in dit kinderboek vooral gaat over schuld en straf. En alleen hieruit, plus het feit dat vader kerkewerk doet, blijkt het christelijke karakter van dit boek. De boodschap van dit boek is: je mag je ouders niet ongehoorzaam zijn en ook niet liegen. God ziet alle dingen. Doe je iets verkeerds, dan krijg je daarvoor straf. Volbreng je je straf, dan komt het weer goed. Ik mis: 1) een positief gesprek tussen moeder en kind, 2) het gebed en 3) het onderwerp vergeving tussen God en mensen/kinderen, als er berouw is. Daarom:
Eindoordeel: matig aanbevolen. Kr. a/d IJ. E.d. J .-M .
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1993

Open Boekbeoordeling.