Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



T. Mateboer

De kanonniers van de grote armee, druk 1, 256 blz.
prijs gebonden f 9,75; jongensboek, leeftijd 12-14 jaar.
Inhoud: Enkele Hollandse jongens krijgen een oproep om te dienen in het leger van Napoleon. Ze moeten de strijd gaan voeren tegen Rusland. Ze komen tot aan Moskou, waar na nederlaag op nederlaag de jongens en het leger treffen. Een van de jongens heeft een bijbeltje bij zich, waarmee hij velen tot steun is. Na veel ontberingen komen van de 2e compagnie 32 jongens in Holland terug.
Conclusie: De vreselijke strijd tegen de Russen in opdracht van Napoleon wordt bloedig beschreven. Alle leed en ellende wordt getekend. Toch ondervinden de jongens ook wonderlijke uitreddingen. 't Is wel goed, dat de jeugd er nog eens aan herinnerd wordt wat de bevrijding van Nederland heeft gekost.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1972

Open Boekbeoordeling.
T. Mateboer

De kanonniers van de grote armee, druk 2, 256 blz.
Dit boeiende en ontroerende verhaal beschrijft de tocht van het machtige Napoleons-leger naar Rusland. Waar menig moedig soldaat zijn leven liet door een onbeschrijfelijke koude, en daardoor nimmer zijn vaderland terugzag. De Hoofdpersonen zijn Gerrit Post en Jan Vis, ingelijfd in de "grote armee" van de keizer. Zij zijn de enigen van hun regiment die deze onmenselijke ontberingen overleven. Het verhaal speelt zich af in de tijd dat Holland een Franse provincie was (1811). J. 10 jaar en ouder.Omschrijving inhoud in boek