Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronN.W. van Diemen de Jel

Appie Bongers, druk 1, 78 blz.
prijs f 0.95; gecartonneerd; geïll.; jongensboek. Strekking: De eigenzinnige Appie gaat stiekum naar de stallen van het circus kijken. Met een straatjongen steelt hij daar appels en pinda's, de vreemde jongen kaapt Appie's jas en Appie komt in allerlei verwikkelingen.
Conclusie: Goed boek van gezond christelijke strekking. Het gegeven is wel wat langdradig uitgesponnen. Het behandelt iets van de gevaren, die de jeugd in de stad bedreigen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1947

Open Boekbeoordeling.
N.W. van Diemen de Jel

Appie Bongers, druk 2, 78 blz.
G.K.C.B. 16 t.d.t. Appie Bongers wil graag naar het circus, dat op de markt opgeslagen is. Vader waarschuwt hem. Moeder praat er over met hem. De geschiedenis van Daniël en zijn drie vrienden wordt hem herinnerd. Toch gaat Ap zijn gang. Hij steelt in een tent appels en olienootjes. Een vechtpartij met een straatjongen, waarbij hij zijn jas verliest, brengt complicaties aan. De jas komt terecht. Een plotselinge ontmoeting tussen Ap en de dader laat Ap door de mand vallen. Vader praat ernstig met hem; hij belijdt zijn kwaad en krijgt vergiffenis. Dat de ene leugen de andere meebrengt wordt hier heel duidelijk. Er wordt heel goed verteld; er zit dramatiek genoeg in; ook het Christelijk gehalte is prijzenswaard, alleen hadden we duidelijker willen lezen, dat God alleen vergeeft om Christus' wil. De druk is duidelijk; de illustraties zijn goed (maar een paar ervan missen alle dynamiek). Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

N.W. van Diemen de Jel

Appie Bongers, druk 2, 78 blz.
Prijs f 0,85; gebonden; geïll.; jongensboek.
Inhoud: Appie Bongers gaat 's morgens voor schooltijd stilletjes bij het nieuwe circus kijken, hoewel hij weet dat vader en moeder dit niet willen. Gevolg: allerlei narigheid, waaruit hij zich eerst redt door de waarheid te verzwijgen. Alles komt echter uit en pas als de schuld zowel voor God als voor vader en moeder beleden is, wordt alles weer goed.
Conclusie: Boeiend boek voor jongens van 10-12 jaar. Goede illustraties van Jan Lutz.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
N.W. van Diemen de Jel

Appie Bongers, druk 3, 78 blz.
prijs f 1,05; gebonden; geïll.; jongensboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Vader en moeder willen niet dat Appie naar het circus gaat. Deze gaat toch stiekum en komt daardoor in allerlei narigheid. Hij tracht zich hieruit te redden door onwaarheid te spreken. Dan pas keert de rust in hem weer, als hij zijn schuld beleden heeft t.o.v. God, vader en moeder. Strekking: Ongehoorzaamheid wordt gestraft. Voor de Heere is niets verborgen. Leugen en bedrog maken bidden onmogelijk.
Conclusie: Dit boek zal zeer zeker de jongens boeien. Tekent duidelijk de gevolgen van zonde en bedrog, maar ook de enige uitweg.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.