Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronEeuwoud Koolmees

Bange winter in Roemenië, druk 1, 132 blz.
AVI 8, gebonden, geïllustreerd met 4 mooie zwart-wit tekeningen door Adri Burghout, geschikt voor jongens en meisjes, leeftijd vanaf 12 jaar. Prijs f 15,90.
Inhoud: Als de gevreesde dictator Ceaucescu ten val is gebracht, haalt het Roemeense volk opgelucht adem. Men hoeft niet meer bang te zijn voor onderdrukking door de gevreesde geheime politie, maar er is nog wel een lange weg te gaan, voordat honger en armoede ook tot het verleden behoren. Dat ervaart ook de weduwe Reck, als zij na het plotseling overlijden van haar man, vrijwel zonder inkomsten, met een groot gezin achterblijft. In een zeer strenge winter lijkt het erop dat haar gezin van honger zal moeten omkomen. Maar er zijn nog meer zorgen, want enkele van haar kinderen begeven zich zelfs op de rand van de misdaad, om maar te kunnen overleven. Moeder Reck krijgt veel steun van haar dochter Szabina, die samen met haar het gezin op het rechte spoor probeert te houden. Wanneer moeder Reck ook komt te overlijden, schijnt er voor de kinderen geen toekomst meer te zijn. In die bange nood mag Szabina echter ervaren, dat de HEERE Zijn bewarende hand over hen uitstrekt en wonderen wil doen.
Conclusie: Dit is een diep ontroerend verhaal over een gezin in het Roemenië van nu. De schrijver is er zelf geweest, want hij vermeldt op de 1 e bladzijde: "Opgedragen aan de heer Paul Romijn, die het mij mogelijk maakte Roemenië te bezoeken." Het is m.i. van groot belang niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen, dit actuele, leerzame en bewogen boek te lezen. Vandaar:
Eindoordeel: Warm aanbevolen Krimpen a/d IJssel W Markus
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 2000

Open Boekbeoordeling.