Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



R. Hoogerwerf-Holleman

De klokkendieven, druk 1, 96 blz.
geschikt voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar, daarnaast wordt als indicatie gegeven AVI-9 en leeservaring H (hoogste niveau), dit is dus een boek voor goed lezende kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool, geïllustreerd door Jaap Kramer. Prijs f 13,25.
Inhoud: Het verhaal speelt zich af in een Fries dorpje tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdrolspelers Tinko en Wobbe merken in het dagelijkse leven wat bezetting door de Duitsers inhoudt: - hun school wordt gevorderd, er worden soldaten in ondergebracht, alles moet verhuisd worden; - de vader van Tinko moet voor de Duitsers werken; - de kerkklok wordt uit de toren weggehaald door de Duitsers; - in de klas zit een jongen wiens vader NSB-er is; - de dominee wordt gevangen gezet.
Beoordeling: Een leuk en vlot geschreven boek. De schrijftrant is heel direct en pakkend, vooral in de delen waarin de kinderen de hoofdrol spelen. Kinderen kunnen zich heel gemakkelijk vinden in het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. In sommige delen geeft de schrijfster wat achtergrondinformatie om het verhaal een goede plaatsing in de tijd te geven. In die delen vind ik het taalgebruik soms te moeilijk voor kinderen. Toch blijft het boek boeien. Het boek heeft een duidelijk Christelijke strekking, die op een heel natuurlijke manier in het verhaal is verweven: het ligt er niet bovenop, maar is als vanzelfsprekend aanwezig. De illustraties zijn een beetje in "Jetses"-stijl, m.i. meer passend bij een verhaal uit 1930. De omslag mag van mij wat realistischer getekend zijn. Omperking: Mijns inziens krijgen de jongens in het verhaal een beetje té makkelijk contact met onderduikers en verzetswerk. Ik denk dat men in de oorlog daar voorzichtiger mee was, omdat loslippigheid mensenlevens kon kosten.
Eindoordeel: Hoewel niet iedereen van oorlogsboeken houdt, warm aanbevolen. De Glind H. van Roekel
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 2000

Open Boekbeoordeling.