Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. Verhorst

De kluizenaar in het riet of de eerste hagepreek in Holland, druk 2, 16 blz.
Dit boekje bevat een stuk kerkgeschiedenis. Het verplaatst ons in de dagen der geloofsvervolging in Nederland naar de omgeving, waar de bekende hagepreeker Jan Arends woonde. Een landbouwer, vroeger welgesteld, doch door allerlei rampen arm geworden, leefde als kluizenaar. Zijn dochter werd volgelinge van Jan Arends. Bij gelegenheid van een hagepreek geraakte ook de kluizenaar onder diens hoorders, waardoor hij de Roomsche leer vaarwel zeide, tot waarachtige bekeering kwam en weder met zijn dochter vereenigd werd, van wie hij eerst om des geloofs wil gescheiden geleefd had. Het was een gelukkige gedachte van den Schrijver, om op deze wijze de jeugd nader in kennis te brengen met den strijd onzer Vaderen voor het "ware geloof". Hij weet het milieu voor zijn lezers waarlijk te doen leven. Als hij ons b.v. verplaatst in de woning van den bakker in Hoorn, kunnen wij ons zoo goed voorstellen, hoe eenvoudig, maar tevens hoe ernstig de menschen uit die dagen de woorden Gods bespraken en beleefden, en dan moeten wij ons wel schamen over onze "slapheid" in dezen. Een boekje, dat de blijdschap en den vrede des geloofs door onzen Heere Jezus Christus met levendige kleuren schildert, en daarbij aan de eischen van een goede afwerking voldoet, neemt bij ons een eereplaats in. Al is dit verhaal wat den vorm aangaat, wat ouderwets, de derde druk bewijst, dat het nog steeds gewild is. Onvoorwaardelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1916

Open Jachin-boekbeoordelingen.


A. Verhorst

De kluizenaar in het riet of de eerste hagepreek in Holland, druk 3, 16 blz.
G. O. 3 z. p. 10 cent. Dit boekje bevat een stuk kerkgeschiedenis. Het verplaatst ons in de dagen der geloofsvervolging in Nederland naar de omgeving, waar de bekende hagepreeker Jan Arends woonde. Een landbouwer, vroeger welgesteld doch door allerlei rampen arm geworden, leefde als kluizenaar. Zijn dochter werd volgelinge van Jan Arends. Bij gelegenheid van een hagepreek geraakte ook de kluizenaar onder diens hoorders, waardoor hij de Roomsche leer vaarwel zeide, tot waarachtige bekeering kwam en weder met zijn dochter vereenigd werd, van wie hij eerst om des geloofs wil gescheiden geleefd had. Het was een gelukkige gedachte van den Schrijver, om op deze wijze de jeugd nader in kennis te brengen met den strijd onzer Vaderen voor het "ware geloof". Hij weet het milieu voor zijn lezers waarlijk te doen leven. Als hij ons b.v. verplaatst in de woning van den bakker in Hoorn, kunnen wij ons zoo goed voorstellen, hoe eenvoudig, maar tevens hoe ernstig de menschen uit die dagen de woorden Gods bespraken en beleefden, en dan moeten wij ons wel schamen over onze "slapheid" in dezen. Een boekje, dat de blijdschap en den vrede des geloofs door onzen Heere Jezus Christus met levendige kleuren schildert, neemt bij ons een ereplaats in. Al is dit verhaal wat den vorm aangaat, wat ouderwetsch, de vierde druk bewijst, dat het nog steeds gewild is. Onvoorwaardelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1927

A. Verhorst

De kluizenaar in het riet of de eerste hagepreek in Holland, druk 4, 24 blz.
Leeftijd plm. 10 jaar. Een best boekje, wel niet zoo heel erg boeiend, maar toch heel aardig. Het zegt ons wat van Jan Arendsz en z'n prediking. 't Is historisch en paedagogisch volkomen in orde. Wij kunnen het dus aanbevelen. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1930

Open Boekbeoordeling.