Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

De monnik van Wittenberg , druk 1, 75 blz.
prijs gebonden f 1,90; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Norel beschrijft in dit boekje de levensgeschiedenis van Maarten Luther, zijn bekering en arbeid in dienst van Gods Reformatie, wat tot 'n breuk met, de roomse kerk leidde, Gebruik van Heer.
Conclusie: Dit boekje maakt een prettige indruk, het is goed verzorgd. Norel kan vertellen, dit blijkt ook uit dit verhaal. Het wordt uitgegeven in het jaar dat herdacht wordt, dat 450 jaar geleden de stellingen werden aangeslagen, die zo'n groot opzien hebben gebaard. Helemaal bevredigen, doet dit boekje niet, scherper had de zielestrijd van Luther getekend dienen te worden. Maar wat een onoverkomelijk bezwaar is om dit boekje aan te bevelen, dat is de slotzin, die de indruk vestigt alsof wat paus Johannes XXIII begonnen is wel zo ongeveer in de lijn ligt als wat Luther beoogde en waarvoor hij bij de paus geen gehoor vond. De verschillen met de roomse leer, zoals die in de roomse kerk nog geldt, zijn dunkt ons nog even groot. We mogen dan ook niet meedoen met het verdoezelen van de verschillen in dienst van een valse oecumene.
Eindoordeel: niet aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

De monnik van Wittenberg , druk 2, 74 blz.
prijs gebonden f 4,70; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Het leven van Maarten Luther.
Conclusie: Fijn verteld, 't leven van Maarten Luther goed weergegeven, ook zijn geloofsstrijd; jammer van de opmerking over paus Johannes XXIlIe.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1977

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

De monnik van Wittenberg , druk 3, 74 blz.
geb., zw/w geil. Geschikt voor jongens en meisjes van 10-14 jaar. Prijs f 7,70.
Inhoud: Eenvoudige en boeiende beschrijving van het leven van Maarten Luther.
Conclusie: Het is goed als onze kinderen, zeker in dit Lutherjaar, kennis nemen van dit boek. 'k Heb echter één bezwaar: De laatste regels van het boek luidenCna vierhonderdvijftig jaar zal echter paus Johannes XXIII de hand uitsteken, waarop Maarten Luther heeft gewacht, en dan zullen beiden, katholieken en protestanten, door dichter bij het Woord van God te leven, gaan streven naar hervorming zonder breuk. "Wanneer u besluit dit boek uit te delen, spreek dan eerst over dit gedeelte met de kinderen. Wanneer bij Rome het "sola fide, sola gratia, sola scriptura" werkelijkheid wordt, dan valt de breuk weg. En hoewel er onder het protestantisme ook veel dwalingen zijn daar waar Luther's leer (dus de Bijbelse leer) onverkort door mag klinken, daar behoeft men niet "dichter bij het Woord van God te gaan leven, om zo te komen tot "hervorming zonder breuk."
Eindoordeel: Wanneer het bovenstaande ten uitvoer wordt gebracht, kan ik het boek wel aanbevelen. C. J. Quist - v. Noort
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1984

Open Boekbeoordeling.