Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronLiesbeth Lems

De glazen stuiter, druk 2, 16 blz.
prijs f 0,25; in slappe omslag; jongensboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Jos, een kleine boy van 6 jaar, steelt een glazen stuiter uit de winkel van Wims vader. Dat beneemt hem alle gemoedsrust en blijdschap. De stuiter zakt door een gat in zijn zak. 's Nachts gaat hij in pyama op zoek, schrikt voor de poes en vliegt gillend in mama's armen. Hij belijdt z'n kwaad en bidt om vergeving. Strekking: Hoe een kleine jongen bezwijkt voor de verleiding, zijn rust verliest en tot schuldbelijdenis komt.
Conclusie: Een eenvoudig, aardig boekje voor de kleintjes.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

De glazen stuiter, druk 2, 16 blz.
De glazen stuiter, door Liesbeth Lems, is een klein boekje van 16 bladzijden. Josje heeft een vriendje, die in een speelgoed-winkel woont. Als Josje Wim komt halen mag hij in de winkel wachten, maar ... nergens aankomen. Josje ondervindt dan dat een kleine ongehoorzaamheid grote gevolgen kan hebben. Omdat hij eerlijk is, komt alles gelukkig weer goed terecht. Uitstekend verteld in een taal aangepast aan 't beginnende lezertje. Helaas is dat niet met de typografische verzorging het geval. (f 0,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.

Liesbeth Lems

De glazen stuiter, druk 2, 16 blz.
prijs in slappe omslag f 0,55; jongensboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Hoewel Josje in de winkel van zijn vriendje Wim niets mag aanraken, neemt hij toch op zekere dag een glazen stuiter in zijn hand. Dit brengt narigheid.
Conclusie: Een heel gezellig boekje voor de jongsten van de zondagsschool. Korte, vlotte zinnetjes. Godsdienstig niet veel diepgang. Wat er ook gebeurt, je mag alles tegen de Here Jezus vertellen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

De glazen stuiter, druk 3, 16 blz.
Uitgaven van W. D. Meinema N.V. te Delft prijs inslappe omslag f 0,70; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 5-7 jaar.
Inhoud: Ze moeten schoolblijven, Jos en Wim, omdat ze tijdens de les naar een mooie stuiter hebben zitten kijken. Wims vader heeft in zijn speelgoedwinkel een bak vol van die glazen stuiters. En als Jos 's middags in de winkel op zijn vriendje staat te wachten, neemt hij één van die stuiters in zijn hand en stopt hem gauw in zijn zak, als hij merkt dat Jos vader komt. Hij mocht immers nergens aankomen? Maar nu is hij een dief. En wat een schrik, als hij straks ook nog de stuiter kwijtraakt. Midden in de nacht gaat hij zoeken op het grindpad. Vader en moeder merken het. En dan vertelt hij alles. Ook bidt hij om vergeving. En morgen zullen ze met z'n drieën naar Wims vader gaan. Op het grindpad glanst de stuiter in het licht van de maan.
Conclusie: Goed boekje. Geen eigenlijk kerstboek. Uitstekend geschikt voor onze kleintjes.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.