Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Hoogeveen

De lege mand, druk 1, 79 blz.
prijs gebonden f 2,15; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: In het gezin van boer Westra hebben ze een zwaan, Dorus, als huisdier. Er komt een stuk over in de krant en vader en zoon Kees komen zelfs met Dorus op de t.v. Groot is hun schrik, als Dorus op een avond weg is en weg blijft. Overal wordt gezocht, soms met levensgevaar, maar tevergeefs. En geen wonder, want Dorus blijkt doodgeschoten te zijn door Zwarte Germ, een stroper. Gelukkig krijgen ze een nieuwe zwaan, Dorus II.
Conclusie: Het boek wil dierenliefde aankweken. De schrijver doet dat op een boeiende manier. De kinderen zullen het boek in één ruk uitlezen! Positief is ook, aan het eind, het vergeven van de stroper. Jammer is de ruime plaats die de tv. inneemt. Een fout staat op blz. 68: "verfromfraaide" i.p.v. verfomfaaide vleugels.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.
H. Hoogeveen

De lege mand, druk 3, 79 blz.
prijs gebonden f 2,85; leeftijd 8-12 jaar, jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Op een boerderij in het gezin Westra hebben ze als huisdier een zwaan. Heel veel drukte wordt hierover gemaakt in de pers, zelfs op de t.v. Vaker vloog het dier weg, maar dan kwam het weer terug, tot op een avond Dorus de zwaan niet meer terugkeert. Wat blijkt later? Dat hij doodgeschoten is. Wat hebben ze echter heel lang naar hun huisdier gezocht. De dader bekent het later. De kinderen hebben er moeite mee hem dit te vergeven. Maar een andere zwaan doet zijn intree op de boerderij.
Conclusie: Geen alledaags gegeven wordt in dit boekje verwerkt. Wel doet het wat vreemd aan en kun je je niet zo gemakkelijk aan de indruk onttrekken of dit alles niet een beetje overtrokken wordt. Wat zwaarder weegt: de godsdienstige inhoud is niet van dien aard, dat je het vlotweg kunt aanbevelen voor de Kerstuitdeling. Op zijn tijd ontbreekt het niet aan spanning in dit boekje, dat vrij vlot geschreven is.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.