Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G.C. Hoogewerff

De martelaars der eerste Christengemeente , druk 2
De Martelaars der eerste Christen-Gemeenten
VERHALEN UIT DE KERKGESCHIEDENISDOORG.C. HOOGEWERFF
Schrijver van "Een Schipbreukeling.
"I. Ignatius, Bisschop van Antiochie,
II. Blandina en Ponticus.
III.Polycarpus, Bisschop van Smyrna.
Ieder met 2 plaatjea en omslag in kleurendruk.
Prijs 60 cent - 25 ex. f11,00 - 50 ex. f20,00 100 ex. f35.00 ook gesortoord.
Zoowel in- als uitwendig zijn deze drie boekje, aanbevelenswaardig. De Schrijver behandelt deze tafereelen uit de kerkgeschiedenis op zulk eens levendige wijze, dat het is alsof we het Verleden in het Heden herschapen zien. - Ieder die iets van blijvende waarde wenscht te bezitten of uit te deelen, heeft hier iets, dat van zijn gading kan zijn.Wij danken den Heer Hoogewerff voor zijn nuttigenarbeid.
(De Chr. Schoolbode.)
Deze drie boekjes zijn, vooral als geschenk bij het verlaten der Zondagschool en voor de hoogste klasse, alle aanbevelenswaardig.
(Hoofdbestuur van "Jachin" in De Bazuin.)
Door den heer Callenbach te Nijkerk zijn drie verhalen van G.C. Hoogewerff in het licht gegeven, die wij met vreugde begroet, met genoegen gelezen hebben en ons doen wenschen, dat het bij dat drietal niet moge blijven. Zij zijn ontleend aan de Kerkgeschiedenis. Voor het eerste geeft Ignatius, bisschop van Antiochie, die onder keizer Trajanus den marteldood door de wilde dieren stierf, de stof.In het tweede worden wij in Lugdunum en Vienne verplaatst en zijn de slachtoffers der Christenvervolging aldaar Blandina de dienstmaagd, die niet anders antwoordde op de vragen des rechters dan : "Ik ben een Christin en onder ons geschiedt niets onbehoorlijks," en Ponticus, de heldhaftige knaap, die met mannenmoed en heldenkracht voor de belijdenis van den Christus stierf, gekozen tot het middenpunt van het verhaal; terwijl het derde den eerwaardigen Polycarpus, bisschop van Smyrna, ons voor den geest roept.Zijn vorm en inkleeding vinding van den schrijver, hij levert ons van elk een honderdtal bladzijden, die een boeiend verhaal aan onze knapen en meisjes aanbieden, en hen met menige historische bijzonderheid bekend makende, doet leven in den tijd en de omgeving waarin die martelaars zich bewogen. Zoo leeren zij de geschiedenis om die niet weder te vergeten. Schrijver ! gebruik uw talent om hen nog in andere gedeelten er van te leiden ! Het veld waarop gij kunt rondwandelen is uitgebreid. Uwe gave van vertellen is begeerlijk.Lezer ! wilt ge goede boekjes, die, met gretigheid gelezen, nuttig genoemd kunnen worden voor uw kerstboom, laat dan deze niet ongezien.
(De Rotterdamsche Kerkbode).

Catalogus Callenbach, 1885
Open Catalogus