Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronPleun R. Troost

De molen van Moerland, druk 1, 155 blz.
prijs f 7,90 gebonden; jongensboek, boven 12 jaar.
Inhoud: Enkele gezinnen worden beschreven tijdens hun belevenissen in de oorlog 1940-1945 in Moerland. Hierbij wordt ook iemand betrokken uit Drongelen. Veel belevenissen die de ouderen kennen worden genoemd. Daarom zal dit boek door hen graag gelezen worden. Voor de Z.S.jeugd is het te oud geschreven.
Conclusie: Dit boek ademt een christelijke sfeer. De diepe afhankelijkheid van God komt telkens naar voren. Men leest over twijfel en Godsvertrouwen. Zonder persoonlijke verliezen eindigt voor de families de oorlog.
Eindoordeel: Voor de Zondagsscholen kunnen we dit boek niet aanbevelen, wel voor ouderen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1974

Open Boekbeoordeling.
Pleun R. Troost

De molen van Moerland, druk 4, 155 blz.
Geschikt voor jongens en meisjes van 10 jaar en ouder. Prijs f 13,75. Korte
Inhoud: De tweede wereldoorlog trekt ook zijn sporen in het dorpje Moerland. De hoofdpersonen Hannes Kolfschoten en Kees van de Berg (alias Kees Kasueel) geven elk op hun wijze hun oordeel over de gebeurtenissen van die jaren rondom de molen. Spannend wordt het pas, wanneer een Joods meisje door de Lamoens in huis wordt opgenomen. Ondanks benauwde ogenblikken mogen ze toch het einde van de oorlog meemaken.
Conclusie: Niet geschikt voor kinderen van de genoemde leeftijd. Bovendien bevat het boek geen kindertaal. Uitdrukkingen als "apperdepo" en "kasueel" passen niet in een kinderboek. De loop van het verhaal wordt telkens onderbroken door geestelijke gesprekken tussen Hannes Kolfschoten en Kees van de Berg. Godsdienstig ademt het boek een geest van "oude mannetjespraat". Niet geschikt voor onze zondagsscholen.
Eindoordeel: Niet aanbevolen. L. C.L.M.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.