Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronP. de Zeeuw J.Gzn.

De herberg 'Het IJ' , druk 1, 188 blz.
prijs f 1,25, pocket-uitgave; jongensboek.
Inhoud: Het pocketboek heeft ook zijn intree gedaan onder de aangeboden Zondagsschoollectuur. De Zeeuw vertelt op heel boeiende wijze in dit boekje van Frans Claes, die als boodschapper van de Prins binnen weet te komen in Antwerpen en daar de goede zaak dient. Hij wordt later wel gevangen genomen, maar ook weer bevrijd en helpt zo mee aan de bevrijding van deze stad.
Conclusie: Een boekje dat onze oudere jongens graag zullen lezen. Het is spannend geschreven en leidt zo binnen in de geschiedenis van ons vaderland, toen het zeer moeilijk was. Heel nuttig voor onze kinderen om hiervan iets te weten. Toch lijkt mij dit boekje alleen geschikt voor de oudste jongens. Het is nog geschikter voor een leeftijd van 13-16 jaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
P. de Zeeuw J.Gzn.

De herberg 'Het IJ' , druk 2, 170 blz.
prijs gebonden f 6,50; jongensboek, leeftijd ± 12-14 jaar.
Inhoud: Het wonderlijke, maar bijzonder spannende verhaal van de bode van de Prins Willem van Oranje, die tegen wil en dank bruidegom moet spelen om aan zijn vervolgers te ontkomen. Hij wordt de waard van de herberg "het Y" in Antwerpen, vervult zijn opdracht en beleeft de bevrijding van Antwerpen en de promotie tot commandant èn werkelijke bruidegom.
Conclusie: Wel goed verteld verhaal. Er speelt door het boek een toch wel wat vreemde liefdesgeschiedenis. Daarom is het niet voor kinderen geschikt.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.