Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.C. Wirtz Czn.

De presentruiter , druk 1, 93 blz.
Uit de inleiding blijkt, dat deze geschiedenis "waar gebeurd" is. Arie Klooster behoort tot de weinige jongelingen, die bij de conscripte vrijgeloot zijn. Echter wordt hij door de Schiedamsche regeering uitgezocht (vanwege zijn kloeke gestalte), om aan Napoleon cadeau te worden gedaan. Vandaar de naam Presentruiter. Zijn verschillende tochten, moeiten en ontberingen, alsook de geleverde veldslagen worden beschreven, tot hij in 1814 weer gezond en wel thuiskomt. In 1815, als Napoleon van Elba is ontsnapt en de strijd weer ontbrandt, neemt hij als vrijwilliger dienst in het Ned. leger onder den Prins van Oranje. Ook hier wordt hij gespaard en met zijn familie mag hij er Gode dank voor toebrengen. In 1865, d.i. 50 jaar later, slaat hij nog een optocht ga, die een voorstelling geeft van de verbonden troepen in 1815. In hoogen ouderdom is de Presentruiter "in Jezus ontslapen." Deze inhoud geeft ons weer eens iets van onze Vaderl. Gesch. uit den spannenden tijd, die nu meer dan een eeuw achter ons ligt. Dat is op zichzelf al een aanbeveling. Daarbij treft de godsvrucht van Vader Klooster in zijn gezin. De brieven, die gecopieerd zijn naar de oorspronkelijke, welke nog in de familie bewaard worden, waarborgen de echtheid van het verhaal, waarin alles eenvoudig verteld wordt zonder poging tot sensatie. De inhoud kan als leerzaam en waar aanbevolen worden. Immers, historische verhalen en Zendingsgeschiedenissen moeten we waardeeren, meestal boven gefantaseerde verhalen. Toch lijkt ons dit boek wel wat veel leesleerboek. Het Continentaal stelsel, de tiërceering, de conscriptie, de tocht naar Rusland, de restauratie van 1813, de slag bij Quatre Bras en bij Waterloo, enz. worden zoo uitvoerig behandeld, dat bij kinderen, die de Geschiedenis des Vaderlands kennen, de belangstelling wel minder groot zal zijn. De illustratie zijn mooi. De omslag is fleurig. (De voorstelling op blz. 60, waar Arie een slaapplaats krijgt onder den oven van den bakker, nog wel aangeduid als "stookplaats", berust op een misverstand). Het woord "élan" op blz. 50 zal wel niet worden begrepen. We waardeeren de uitgave van dit historie-boek van de hand van den overleden onderwijsveteraan zeer: het is een kostelijk stuk nalatenschap.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933

J.C. Wirtz Czn.

De presentruiter , druk 1, 93 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 11-14 jaar; Vaderl. geschiedenis.
Korte inhoud: Arie Klooster is de zoon van Baas Klooster te Schiedam. 't Is een slechte tijd. Napoleon regeert met ijzeren vuist. Het land verarmt onrustbarend door Napoleon's maatregelen tegen Engeland, zijn oorlogen, de tiërceering, enz. Dan wordt Arie Klooster opgeroepen om in het leger van Napoleon te dienen als ruiter. Eigenlijk was Arie vrijgeloot, maar de burgemeester doet hem met 9 anderen uit Schiedam aan Napoleon cadeau. Daarom heet hij presentruiter. 't Is na den tocht naar Rusland. Arie trekt weg, van zijn familie, naar het hartje van Duitschland. Hij leert het ruwe soldatenleven grondig kennen, neemt deel aan verschillende gevechten, wordt bijna gevangen genomen, maar weet te ontvluchten. Na vele omzwervingen komt hij in het ouderlijk huis terug, waar de doodgewaande zoon met begrijpelijke vreugde ontvangen wordt. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit boekje bezit alle eigenschappen van een uitmuntend kinderboek. Het laat op aantrekkelijke wijze inleven in de toestanden van dien angstigen Franschen tijd. Het laat ook iets zien van de verschrikkingen en het lijden, dat een oorlog altijd met zich brengt. Tenslotte toont het aan, dat ook in den Franschen tijd er menschen waren, die van harte gelooven, dat God uithelpt degenen, die Hem aanroepen in benauwdheden.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
J.C. Wirtz Czn.

De presentruiter , druk 1, 93 blz.
Dit boekje is een van de laatste pennevruchten van dezen Schrijver, die de verschijning er van niet meer beleefd heeft. 't Is het verhaal van een Schiedamschen jongeling, die in 1812 werd aangewezen om onder Napoleon te dienen. Deze presentruiter maakt de veldslagen mee tegen de legers, die zich in Duitschland tegen Napoleon vereenigd hadden en is de eenige, die behouden terugkeert van het tiental, dat gelijktijdig uit Schiedam vertrokken was. De Schrijver weet het verhaal van de lotgevallen van zijn held te vereenigen met de teekening van den toestand van ons land onder de Fransche overheersching. Als lectuur voor jongens kan het goeden dienst doen, al doet de verhaaltrant wat ouderwets aan. "De tegenwoordige jeugd vraagt toch wat anders" - zoo oordeelt een ander recensent. Voor 10 tot 12 jaar. Matig aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933