Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joke van Kuipers

De rode glasscherf, druk 1, 102 blz.
G.K.C.O. (Cart. band). 1 z.p. 11 t.d.t. Roeltje is eenmaal in de kerk geweest, op Kerstdag, en heeft een levendige herinnering behouden aan het gebrandschilderde raam met den rooden mantel van den Heere Jezus. Op een middag komt hij in aanraking met den dominee, die juist passeert als kwajongens het roode glas stukgegooid hebben. Door hem leert hij den Grooten Vriend kennen; maar ook door het bezoeken van de Zondagsschool. Niet lang na dien tijd breekt Roeltje een been, doordat hij achter aan de tram is gaan hangen. Hij moet nu zes weken stilliggen; hij krijgt echter veel bezoek van zijn nieuwe vrienden. De beschrijving van het ziekbed van den ruwen Flip, aan wien Roeltje ook vertelt van den Goeden Herder, besluit het verhaal. De omslagteekening van Lutz is bijzonder geslaagd. Ook de zwarte plaat tegenover den titel is best. Joke van Kuipers geeft beloften voor de toekomst. De opzet van dit boek is origineel, een moderne „Jessica". De beschrijving van wat er omgaat in een kinderhartje is zeer goed. De predikantsfamilie is echter wat te mooi geteekend. Enkele trekken, zooals de wat al te vlugge omkeer van Flip, zijn niet voldoende uit de verf gekomen. De opmerking op pag, 40. waar van Jezus wordt gezegd: „Hij vergat in Zijn liefde, dat het Zijn vijand was ...." zal ongetwijfeld in een herdruk worden geschrapt. (O.i. konden zeer veel van de series punten, waarmee de auteur dit verhaal heeft bezaaid, zonder bezwaar worden gemist.) We geven aan dit frissche boek met genoegen onze aanbeveling mee.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

Joke van Kuipers

De rode glasscherf, druk 2, 102 blz.
G.K.C.B. 1 z.p. 11 t.d.t. Roeltje is eenmaal in de kerk geweest, op Kerstdag, en heeft een levendige herinnering behouden aan het gebrandschilderde raam met den rooden mantel van den Heere Jezus. Op een middag komt hij in aanraking met den dominee, die juist passeert als kwajongens het roode glas stukgegooid hebben. Door hem leert hij den Grooten Vriend kennen; maar ook door het bezoeken van de Zondagsschool. Niet lang na dien tijd breekt Roeltje een been. Hij moet nu zes weken stilliggen; hij krijgt echter veel bezoek van zijn nieuwe vrienden. De beschrijving van het ziekbed van den ruwen Flip, aan wien Roeltje ook vertelt van den Goeden Herder, besluit het verhaal. De omslagteekening van Lutz is bijzonder geslaagd. Ook de zwarte plaat tegenover den titel is best. De opzet van dit boek is origineel, een moderne „Jessica". De predikantsfamilie is echter wat te mooi geteekend. Enkele trekken, zooals de wat al te vlugge omkeer van Flip, zijn niet voldoende uit de verf gekomen. We geven aan dit frissche boek met genoegen onze aanbeveling mee, maar betreuren, dat onze opmerkingen bij den eersten druk genegeerd zijn.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941

Joke van Kuipers

De rode glasscherf, druk 3, 95 blz.
G.K.C.B. 1 z.p. 11 t.d.t. Roeltje is eenmaal in de kerk geweest, op Kerstdag, en heeft een levendige herinnering behouden aan het gebrandschilderde raam met de rode mantel van de Here Jezus. Op een middag komt hij in aanraking met de dominee, die juist passeert als kwajongens het rode glas stukgegooid hebben. Door hem leert hij de Grote Vriend kennen; maar ook door het bezoeken van de Zondagsschool. Niet lang na die tijd breekt Roeltje een been. Hij moet nu zes weken stilliggen; hij krijgt echter veel bezoek van zijn nieuwe vrienden. De beschrijving van het ziekbed van de ruwe Flip, aan wie Roeltje ook vertelt van de Goede Herder, besluit het verhaal. De omslagtekening van Lutz is bijzonder geslaagd. Ook de zwarte plaat tegenover de titel is best. De opzet van dit boek is origineel een moderne „Jessica". De predikantsfamilie is echter wat te mooi getekend. Enkele trekken, zoals de wat al te vlugge omkeer van Flip zijn niet voldoende uit de verf gekomen. We geven aan dit frisse boek met genoegen onze aanbeveling mee.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Joke van Kuipers

De rode glasscherf, druk 3, 95 blz.
Prijs f 1,05; gebonden; geïll.; jongensboek.
Inhoud: Roeltje Smits, een leuk achtjarig jog, woont vierhoog achter, dicht bij de kerk. In die kerk is hij wel eens geweest, met een Kerstfeest. De groenteboer had hem meegenomen. Wat een groot raam was daar met de Goede Herder er op. De jongens gooien eens met stenen dat raam stuk. Roeltje hield het tegen, maar wordt gepakt. 't Blijkt, dat hij onschuldig is. Hij mag met dominee de kerk in -en een rood glasscherfje mag hij houden. Later ruilt hij het in voor een liniaal, die hij zijn broer wil geven. Als hij een kat wil vangen, die door jongens met stenen wordt bekogeld, springt hij op de treeplank van de tram. Dat gaat vlugger! Springt er af, raakt onder een auto, moet lang blijven liggen. Veel bezoek, ook eindelijk de dominee.
Conclusie: De godsdienstige strekking is goed, kwajongensstreken worden als zonde getekend. De strekking is evangeliserend. De liefde van Christus tot wat verloren is, komt hier duidelijk naar voren. We hebben enkele bezwaren. Een commissielid viel over het bloemen bezorgen op Zondag. De bekering van Flip is er met alle geweld bijgesleept. En de dominee verschijnt als een engel uit de hemel. Deze bezwaren willen de grote verdiensten van dit boekje echter niet voorbijzien. Laat men het gerust bestellen en uitdelen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.