Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. van Heerde

De rode marskramer, druk 1, 140 blz.
G. van Heerde verhaalt In De rode marskramer, hoe een vrome, scherpzinnige en ietwat vechtlustige abt (de rode marskramer) samen met een flinke jongen er in slaagt de ontvluchte heer van Kuinre te vangen en aan het gerecht uit te leveren. Alleen zij die in de geschiedenisles wat inzicht verwierven in de verhoudingen van wereldlijk en geestelijk gezag zullen tenvolle dit verhaal kunnen begrijpen; de anderen zullen het toch wel spannend vinden, al zullen ze niet goed blijf weten met de figuur van de abt. Overigens heeft O.L. Heer zeer uitdrukkelijk Zijn plaats bij alle avonturen.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1951

Open IDIL-Gids.

G. van Heerde

De rode marskramer, druk 1, 140 blz.
prijs f 2.90; gebonden; geïll.; jongensboek; leeftijd 12 jaar en ouder.
Inhoud: Roofridder, heer van Kuinze, is de gevangene van de bisschop van Utrecht, doch weet te ontsnappen. De rode marskramer, die later de abt van het St. Jansklooster blijkt te zijn, tracht de als boer verklede roofridder te snappen. Na veel avonturen gelukt dit. Strekking: Het verhaal geeft ons te zien, hoe het platteland vroeger onveilig werd gemaakt door roofridders en toont hoe God het recht laat zegevieren.
Conclusie: Een prachtboek, dat de jongens in één ruk zullen willen uitlezen. Een boek vol spanning.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

De rode marskramer, druk 6, 150 blz.
geïllustreerd door Jaap Kramer en F. de Graaf. Prijs f 17,50.
Inhoud: Bander gaat verkleed als een marskramer langs de kastelen, boerderijen en dorpen. Hij is als spion in dienst van de bisschop van Utrecht. Hij probeert de elkaar bestrijdende ridders en landlieden in de gaten te houden. Derick, een jongen die eveneens op de hoogte is van de macht van de roofridders, sluit zich bij de marskramer aan. Samen beleven ze 'n groot avontuur. De roofridder Kuinre krijgt hen in handen. Gelukkig weten ze te ontsnappen. De strijd om de burcht bij Kuinre wordt gewonnen door de mannen van Toutenburg, de Stichtse soldaten en Ban-der. Derick weet zelfs de ridder van Kuinre te overmeesteren. Tenslotte blijkt de rode marskramer de eerwaarde abt van het Sint-Jansklooster!
Beoordeling/opmerking: Een spannend jeugdboek. (Vervolg op "Strijd om de Toutenburg.") In dit boek staat geen leeftijdsvermelding. Het is m.i. geschikt voor kinderen van 12 jaar en ouder. Het boek speelt zich af langs de IJssel, bij Zwolle, SintJansklooster, Deventer, Hasselt, El-burg, Kampen... In dit boek krijgen we een aardig beeld van de tijd van de (roof ridders, de tijd van burchten en kloosters. Op blz. 8 lezen we "langs 's H(h)eeren wegen," op blz. 62 "sch(r)andere," blz. 64 "burch-(t)- heer" en op blz. 71 "bedroelolg." G. H.J.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1996

Open Boekbeoordeling.